當年倚天屠龍記 黎姿 vs 佘詩曼搶婚算唔算係世界級發揮?

229 回覆
85 Like 17 Dislike
以前第一次唔知劇情, 睇到勁緊張
周芷若頭巾裡面睥能實趙敏真係好有張力 (TVB 再早果d 倚天無呢個拍攝方法)

邊個版本高潮都係搶婚呢幕
但黎姿 vs 佘詩曼係發揮得最好

https://youtu.be/i_AQW0p3tX4?si=ZLLHhZxyHTNiaEdH
吳啟華 浪費咗
成套咁睇還好
佢個被逼又花心既樣做得唔錯
吳啟華太過書生樣
淫蟲樣
張翠山銀鉤鐵劃,個仔似個書生都好合理。
當年香港人鬧套劇好勁,我本身冇睇,醫生型像太深入民心,大陸人反而好buy,
我而家睇返呢條片,估唔到阿佘發揮得唔錯,其他版本我覺得麻麻地,圓圓版本當左偶像劇拍,唔入流
周芷若比人鬧得最勁應該係劉競
個個話佢一出場就醜
不過後來黑化版反而佢係演得最放最癲
圓圓版2003拍,好多大陸人都有童年filter, 暫時睇似乎得同海媚算唔錯?海媚版我有睇過,就算有童年filter都唔鍾意趙敏,因為太似許仙
咪爆我,我睇過大陸人做啲比較片段,94版其實好麻麻地
周海媚真係靚,同埋佢又係做到溫柔+黑化個對比好大

不過呢版成個拍得好差,一黎趙敏堅柒,2黎台灣d 製作好奇怪
佘詩曼當時戲唔掂
台版唔知點解個個都係度大叫 不過嗰個年代D台劇基本上都係咁,
谷峰係台版TVB版都係做白眉鷹王, TVB版佢當堂正常好多, 證明唔係演員問題, 係導演問題
「滅絕師太,請聽晚輩一言。」
趙敏同周芷若之間彈出彈入
台版變左瓊瑤小說
啲演員矯情式演技難頂到癲
但佢似係俾女圍嘅男仔
開始Ok啦嗰陣
得阿佘先表現到楚楚可憐扮兇狠
其餘幾版都係可憐還可憐,兇狠還兇狠
賈靜雯>其他
https://youtu.be/ngXS4wf9mPI?si=XfCr9BJVkazP2XGW
https://youtu.be/ZhJYYqdfhh4?si=EJX5hskVC7ZPkGYa&t=165
其實84年劉玉璞版被嚴重低估
我覺得之後既趙敏都係based on佢做
我淨係睇過劉玉璞趙敏D片段,女裝唔駛講, 男裝扮相好英氣, 真係有一種有自信嘅堂堂蒙古郡主feel, 我覺得黎姿都係抄佢(當然係抄得好嗰種), 其他版就算啦, 冇一個及得上
94班演員有演技, 但個個都成日情緒激動, 演譯方式錯晒
個陣好似話啟華太老
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞