認真post 好想養黑柴,但係領養中心的要求太過嚴.

82 回覆
1 Like 49 Dislike
想問下師兄淨係見到隻狗點分到係香港繁殖?
想當年我都係想去領養,但瘋狂俾領養中心拒絕。我都想「領養代替購買」,但真心俾啲義工撚到燥。

基本佢地只會比屋夠大、24小時有人照顧的家庭領養正正常常普通一個全職打工仔係唔會俾你領養到。未養過狗更加係死罪。

我唔想去本地寵物店買,黑店、虐待都聽得多啦。

最後透過一個agent 直接買日本柴,連證書針紙,去香港機場接柴柴落機。仲平過香港寵物店買。
由2個月大養到依家4歲每日食玩訓屙自由自在健康快樂
又係呢條on9,次次有人買寵物都屈9人地係大陸狗大陸貓

我話我萬六蚊買隻貓就老屈係大陸貓,
但佢連我係邊度買都唔知。

佢好似邪教徒咁,深信香港只有大陸動物賣。
因為我見到埋佢講既爸爸媽媽囉, 講個信字囉
我睇柴犬幾得意 好似好乖咁
而自己無養過狗
之前見有po屌柒柴犬恐怖 有無手足可以分享下
有無狗狗相睇下
其實睇個主人點教,我識好多養柴既朋友,佢地隻狗仔係極乖,會嗲人唔會吠,淨係出街去廁所,就係咁乖,睇教得好唔好,
遲D影
佢哋又自我感覺良好又成日揾事嚟搞
養佢哋幾高難度
買咪買囉,好過比班所謂義工故意刁難撚完你一輪最後又係要去買
真,香港地唔係人地唔想領養,一來狗種,二來地方無咁大,比你真係大愛去領養到,比隻唐狗你,你地方唔夠大都係屈就佢...
係有好多仆街棄養,但唔好以偏概全
原來到最後都係講個信字
咁你想點撚樣?
冇特別,我知道所謂既香港自家繁殖就係講個信字就得
咁唔係你想點先?
你係因為咩原因人地領養唔批你先? 就算人地真係唔批,你真係咁想養出去犬舍萬幾蚊買一隻都得,如果你係連買狗錢都出唔到嘅而要喺度乞人送狗比你玩就收皮啦... 你養咗佢嘅錢同時間支出仲多過煩過你申請領養,睇個醫生,絕個育都幾千至一萬,未計佢啲野食、用品,你仲要同佢一年四季日日落街 (柴犬精力旺盛而且有啲真係好堅持唔喺屋企去要日日落街大小便) 仲有柴犬嘅固執同拆屋閪性格等,你有冇準備好個人?

中心嚴係有原因,就係杜絕你哋依啲見黑柴好可愛上網睇兩條片就當自己有經驗嘅人攞返屋企玩,柴犬新手係好難養好難教。睇樓主你上得嚟連登乞人比狗你就知你準備極有限啦,出面咁多途徑揾狗你選擇上連登
其實就算買都要做功課架
見佢話過個信字我都打個突
我又無話唔比錢,追下POST先,我比錢買左啦柒頭,post又唔柒追,走出黎亂鳩咁屌,正一傻閪
狗種邊到出世,可以做D咩功課啊,你都ON99
叻仔
之前個po block左條柒頭同你一樣
比成萬幾蚊買隻貓又證明唔到係咪真係香港自家繁殖
又係講個信字
睇你個傻閪咪又係淨係識係咁質疑人,一啲根據都無既柒頭黎!
其實我買隻貓都有出世紙同父母相睇,
預料大左有幾大,
而且google過間野搵唔到有人話佢賣大陸貓狗。
但佢又會話做假。
又係d邪教徒一買就妖魔化人地,
連post都唔追
同佢地講都曬氣,佢地無親身經歷過,拎住個keyboard打幾隻字就當係事實咁, 就算你手上有曬證明文件都可以唔係真. 真係好撚鳩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞