官媒:廢除「女皇陛下政府」、「總督」、「維多利亞」、「立法局」等法律字眼。

145 回覆
7 Like 222 Dislike
呢啲字眼中文都有
完全睇唔明官媒種狹窄思想

廢除英歷史
洗唔洗廢除埋英文??

係中共先鍾意搞埋啲破四舊立新嘅嘢
搞到自己個國家無歷史無文化

其實係咪真係咁重要去廢除呢啲字眼
英國殖民史係香港地歷史重要一環
見證咗點由大清到英屬 英國帶嚟嘅文化衝擊同當中點樣做到中西合璧融會貫通到發展一套新系統
好多名稱文化其實唔係話大影響
keep住都無所謂 反而更顯一種獨特性

就好似早排內地好流行嘅麥當勞道食麥當勞
只要有效利用即可轉成一種吸引力
更可能成為一種另類旅遊商機
改左迪士尼樂園做長津湖樂園再講
大野同盛事冇能力做,未做下改字眼同換下槍呢啲小事囉
清零宗
比卡超得個港
係改就快。最好連啲英式街名都改哂佢。以後邊個對共產黨有貢獻嘅就將條街以佢命名獎勵佢。
例如:董建華道,李加超街,梁振英道。
也許是英國人喜歡寵物狗的緣故,久而久之,就養成了狗的習慣,一隻寵物狗在新到的所經之地,都會揚腿撒泡尿,有時甚至是可憐的點滴尿水,但這都不影響牠宣示屬地管治的強烈目的。這就如同香港的諸多街道公園,狗雖遠去,但是那種陣陣尿騷味,卻着實叫人孰可忍孰不可忍。

啱呀,所以邊個講英文就係狗吠
雖然英語被廣泛認為是一種國際語言。事實上,講英語的占4.922%,才排名第三,而講普通話的則占11.922%。漢語是公認的國際語言,因此(空間站使用的是)最廣泛的國際語言。由於美國禁止參與任何交流,所以使用英語沒有什麼意義。參加該專案的俄羅斯人使用漢語沒有問題。西方世界發出的資訊是要與中國脫鉤,因此英語將在東方逐漸失去重要性。恕我直言。
收皮啦仲港
維尼港
My Lovely Winnie the Pool
此句不唸
記得好多年前有啲港深合併嘅圖
真係寫香港港、深圳港
也許是英國人喜歡寵物狗的緣故,久而久之,就養成了狗的習慣,一隻寵物狗在新到的所經之地,都會揚腿撒泡尿,有時甚至是可憐的點滴尿水,但這都不影響牠宣示屬地管治的強烈目的。這就如同香港的諸多街道公園,狗雖遠去,但是那種陣陣尿騷味,卻着實叫人孰可忍孰不可忍。

英國人三個字百搭㗎喎
咁街名?
幾時拆埋?
國安港
維多利亞公園>主席公園
維多利亞港>主席港
改埋街名未
全部變晒做拼音
維多利亞改做小熊維尼
英國人救左咁多逃避文革大 躍進既華人,當然係恩人啦
唔狹窄唔短視就唔會搞到今日咁
不過我好幸福
班友廢既唔做呢啲嘢仲有乜識做
收編國家啦
由細做過學習國家執法部門既處事方式
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞