官媒:廢除「女皇陛下政府」、「總督」、「維多利亞」、「立法局」等法律字眼。

145 回覆
7 Like 222 Dislike
以為行使基本法係合法,47人中伏
幾時廢埋英文
也許是英國人喜歡寵物狗的緣故,久而久之,就養成了狗的習慣,一隻寵物狗在新到的所經之地,都會揚腿撒泡尿,有時甚至是可憐的點滴尿水,但這都不影響牠宣示屬地管治的強烈目的。這就如同香港的諸多街道公園,狗雖遠去,但是那種陣陣尿騷味,卻着實叫人孰可忍孰不可忍。

維園、醫院、街道明明係造福市民,普羅大眾有錢無錢都可以使用、平價睇醫生
伟大祖国有起過啲咩畀香港人?

咁都可以形容做狗尿味
人唔笑,狗都吠
好意思日日叫人飲水思源

BTW,家鄉市集都係喺尿味熏天嘅維園搞,怪不得門可羅雀,又係英國佬搞事
睇黎你仲係好戀殖,用盡一切藉口唔想戒
美麗新香
如果「港督」對應行政長官,咁「英皇」理應係要對應返國家主席先啱因為喺中華人民共和國(實際上係中共國)國家主席其實都係一個虛位元首,同「英皇」嘅性質係一樣只係由江澤民開始嘅國家主席身兼埋總書記(行政權)同軍委主席(軍權),所以本來由虛位進化到類似當年希魔嗰隻身兼總統同總理嘅元首。可以理解成「英皇」同時擁有首相嘅權力,咁咪即係擁有實權掌握生殺大權嘅皇帝囉
直接廢除法律好過啦
使乜搞咁多嘢
根本一早解決咗個問題
啲條文多到都唔知要改幾耐
可能覺得立法會太得閒就搵啲唔等駛無謂野俾班專貴議員做下
建國路
革命路
中國狗
英國狗
人民大道中呀人民如潮湧
維尼港
彭麗媛深西灣
咁威尼斯人改做黑龍江人囉
咁唔鍾意崇洋媚外嘅話
廢咗刑事罪第一條先講。
以下為#1部分內容

一隻寵物狗在新到的所經之地,都會揚腿撒泡尿,有時甚至是可憐的點滴尿水,但這都不影響牠宣示屬地管治的強烈目的。這就如同香港的諸多街道公園,狗雖遠去,但是那種陣陣尿騷味,卻着實叫人孰可忍孰不可忍。
D旅客睇咩 班友就郁咩 班友真係識玩 抵香港而家咁繁榮
23條嗰陣已經廢咗
新葡京 -> 新北京
倫敦人 -> 上海人
巴黎人 -> 南京人
金鐘依家無左海軍係咪要改名做政總一區
中國共產港
好奇一問, 大陸政府有無自信用舊日高官甚至領導人名稱命名街道或建築
唔做呢啲有乜好做
呢啲冇腦刷鞋嘢最啱呢班忠誠廢物做
XI : My majesty
維多利亞港
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞