抑鬱自行停藥有咩後果?

63 回覆
2 Like 6 Dislike
係,我由細到大都好鐘意運動
所以我都唔係為左改善抑鬱而去做
聽人講運動員少啲迷失,但我就
大家同你程度同狀況唔一樣, 就算知其他人有咩後果或者有冇太大影響, 其實未必等同你就係咁
我果陣係靠做運動半粒半粒減
即係呢 你未接受到自己抑鬱
其他冇抑鬱既人佢地個自信係唔駛建立,係preset左,係一開波冇做過任何野就先天存在既,所以佢地個自信係stable既
你既自信係後天建立既,所以比佢地你既自信係會容易受好多野影響既,係不停扣減既,係你一唔維護就會扣到變紅血既。
所有精神科藥物長期服用都會有依賴同成癮,
因為大腦適應咗長期有藥物影響,
如果突然停藥或減藥太急大腦會無法適應,
唔理你本身是否真係生理性抑鬱,
或者單純只係有事情導致你情緒低落,
精神科藥物劑量下降太急會斷癮。

所以d精神科醫生好興係唔係都話咗你有病先,
只要吃藥一段時間導致成癮後你就無得自行停藥,
你自己減藥跳咗,就話係你復發,
距同你安全甘減之後無事,就話係你好翻
如果外在嘅環境冇變,而你喺依個環境下抑鬱咗,咁唔會突然間停藥會變返冇事架喎

食藥唔係幫你返去以前抑鬱前,而係幫你恢復動力、能力去面對,避免抑鬱落去
排緊公立?
你講得好中
有好多人我自己認為佢差過我,但佢哋就有比我更加多嘅自信,依點我好難理解
睇留言建議起底先
其實除左藥物控制
心理學家,輔導,其他身心靈,乜野宗教只要你自己信就會有效果,乜都可以試下
根治唔到只靠壓住佢好難好返
冇,但有諗過
係咪要轉介信?
你上連登問
部分白卡連登仔只會拎你嚟玩仲抑鬱
驚負擔重,咁緊係睇住私家然後排公立,可以叫私家醫生寫信
可以試下用真性情,做自己黎包裝自己💪🏻
人模仿偶像行為,係無問題的
另外係,你驚屋企人負擔重而唔食藥,有冇諗過你惡化嘅時候,其實第時跟進仲長咗用多咗錢架喎

而重新食藥又要等佢起效,要時間,咁之前嗰啲錢 & 時間又好似嘥咗咁,得不償失喎

屋企人當然點都係想你快啲恢復自立,但都冇得強求,站在佢哋角度,最緊要用得其所,對你有幫助嘅姐,所以放輕啲唔好諗咁多了
因為我都抑鬱囉屌
最慘係有時直係衰在自己唔夠自信影響晒臨場表現然後又自責消沉到再影響多三四日(短既三四日,長既唔好提)

我都接受緊呢個問題係要面對成世。

我自己就變左無為而治咁冇再見乜心理學家乜𨍭導,由我發現左其他人啲「自信」、「樂觀」etc係先天就有開始,後天建構既我再去幾多次再睇幾多書都只係個依樣畫葫蘆既假貨黎。講得俗啲,真波假波一揸就知架啦,有時啲野你頂多追求呃到下人就算啦,你認真想同有真波既人睇齊係自尋煩惱架咋
愛能醫百病
你無
Thanks
搵日試吓先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞