Engineer Michael Leung:比起律師,工程師能四處走動,給他更大的滿足感。

88 回覆
10 Like 67 Dislike
個個署都係咁 你想套我邊個署?
你唔比人地自己開工程公司既,同埋就升打工佢搵廿幾萬就夠開心咪得 人地可以揀,你估你咩
如果政府公務員嚟講,政府律師同工程師都差唔多
如果出去搵食律師隨時仲搵得少冇背景冇家底
呢d背景 上得鏡升職快過火箭 未來署長局長人選
DLLM我本身打算串柒你末代CE6A點撚樣而家2幾歲出頭
然後CLICK入條LINK發現係16年既
OLD NEW IS SO 唔識串
有哂營銷團隊做野,懂的都懂
一個engr做project team既話,起碼跟幾單Cat. A啦,淨係啲SSEMC、MPR、RRM都上到你傻仲未計Cat. C啲job仲要同乾收銀開progress meeting

做區既話,你星期六日電話都會響呀
淨係攞啲最好嘅例子出黎講係冇用
食屎啦
下下用top 1%人上人做政府做例子

俾你呃個班就慘
超過9成人都活係consultant 地獄中
下下用連登low 5% loser嚟踩BSE 用呢個邏輯應該冇一行係做得
就算點美化都係唔對路
大熱天時,又焗又濕,成地垃圾污水,周圍都係蚊,啲通道又迫成日要低頭行
高佬尤其辛苦,長期彎腰都算,當你掛住望地下有冇雜物,砰一聲個頭就撞中鐵架嘅橫樑,當然有頭盔所以唔會受傷,但就好似俾個死賤種敲頭恥笑你冇撚用做工程咁
入政府做engineer
最叻咪陳帆咁

醫生你叻到爆可以係黎青龍

律師叻到爆可以係清洪

上限差咁遠
入政府咪係
出面可以做潘樂陶/馬紹祥喎
屋宇裝備工程師叻到爆,可以做潘樂陶

屌打黎青龍啦,搵錢方面
通我條渠
你有興趣嘅話就願意做㗎啦
呢啲成功感 不言而喻

冇興趣,不如早啲轉行
講得岩
有興趣你做乜都有成功感㗎啦,咪即係唔係工程嘅優點

同埋興趣唔係大哂,會俾痛苦抵銷

你sell高收入我同意,但唔應該一味講啲美好幻想,唔提辛苦野

你介紹做鴨依個職業,會唔會剩係講幾好搵,唔講要俾人屌屎忽
邊有人著白恤衫收鐵.......
Dse 點解有6a?
又係有錢包走後門,隨時父母係渠務署高官
等你補充下啲辛苦野
人地明顯係政府識做人
洗同你行盤咩 升兩升就做政策入官場坐枱啦
你估係班岩岩Grad嘅BEng咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞