試下邊AI寫game勁D

42 回覆
28 Like 2 Dislike
今日終於的起心肝裝了PyCharm,試下咁多個AI,邊個寫game勁D。
先叫佢write a tetris game in python,如果run到,再叫佢寫snake

結果如下:
Github Copilot Chat - 超癈,淨係gen咗個skeleton,全部function空心。
Github Copilot inline - 仲癈,一開始勁import Tensorflow,又keras,我都冇話要用AI,做乜import果D野?
ChatGPT4-32k - 個game係work,不過勁畫面閃。
ChatGPT4-Turbo - 同Copilot Chat差不多水準。
ChatGPT4o - 成個game gen咗出來,不過有bug。我用個error message叫佢fix,呢次就work
Gemini Pro - 最癈,竟然唔識答。
Claude 3.5 sonnet-一take過gen完即work。

然後再試snake,4o同sonnet都係一take過work。
Strip poker gen埋相邊家勁啲
lm
PyCharm食RAM
VSCODE正D
當然你部腦好多RAM就冇所謂
電腦舊少少,一開波indexing果下真係痴撚線,用完pip 裝一裝野又要重新黎過

一開始由vscode轉去pycharm,覺得功能好豐富同方便(特別remote development pycharm屌打vscode),但因為indexing效率問題,而轉都係轉返會去vscode
十年前先要用PyCharm
而家全部VSCode
AI Gen 圖+RPG Maker
巴哈rpg maker 板係咪要復興了
可以井多嗎
sonnet gen code係好勁
咸GAME
但係STEAM BAN AI作品
雖然唔係太捉
我叫Gemini 1.5 pro gen tetris game in python係pycharm run到喎
不過有bug向下跌唔識停
以為樓主用Unity 定 Unreal 去寫game
pycharm remote ssh有咩好過vscode?
64GB RAM

Pycham寫python好用過VSCode,始終係IDE,唔係乜都plugin

不過我寫perl, shell scripts, ruby主要用VSCode,個prohect有好多唔用language就VSCode方便D
慢唔係Pycharm嘅缺點,係你部電腦嘅缺點。
Indexing正正係Pycharm最好用嘅野。
懷疑樓主用1.0
咁要問公司肯唔肯買64GB RAM
我上年仲用緊4GB RAM WIN7囉
16gb都唔夠run pycharm
下部電腦諗住32了
claude 3.5 sonnet點睇?
32G都唔係好夠用,上部電腦32G用咗四五年,今部電腦兩年前買64G,下部電腦要買128G。

平時公司就用128G 16-core VM,全部野係RAM disk入面run,非常爽,同比係SSD run快四倍。
手足run咩要64gb
一個字:正
目前來說係勁過4o,不過training係燒錢遊戲,要睇下keep唔keep到軍備競賽,睇下OpenAI/MSFT同Anthropic/AMZN邊個夠耐力。Anthropic本身冇錢賺,AMZN又唔係主力賣AI,一經濟衰退可能閂水喉。

很有可能最後只有Google同OpenAI生存到。Meta就open source個低級LLM去搞寸個party,等搞fundation model嘅startup全部冇錢賺。
我都好想試claude....搞唔掂個注冊....
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞