溫室效應有解!!!!!!!!! 台灣中研院成功合成嗜甲醇菌,開啟「主動減碳」的可能性!!!!!!

49 回覆
40 Like 8 Dislike
俾台灣成功既話 電車要整電池 先係最唔環保
有冇熟呢方面嘅ching講下
呢單嘢個重點係分解methanol?定係可以用methanol嚟養E coli而有機會yield到有用products?
養得E coli嘅methanol應該都pure,pure methanol唔係不嬲都有用咩
只係發生係香港, 未出街已經一身汗
係熱, 但唔辛苦
而家仲講暖化
而家叫極端天氣啦
幾時應用又唔講
對你黎講熱 對地球黎講 只係小冰河期前既反彈

微不足道

人類活動對地球 同宇宙自然變化黎講 真係不值一提

只係再小既變化對生活影響都好大咁解

所以每期天氣唔同 都智出現唔同既品種
向古蹟,藝術品潑油
ok 可以盡情開冷氣了
問題係甲醇本身都可以回收做環保燃料(船/航空)
咁發展隻菌食返佢 好處係邊
咁係咪即係唔駛走塑?
整整下會唔會毒死返曬自己

濃度最高去到幾多

回收要蒸餾用綠能
所以個人認為個重點應該唔係食methanol / 緩解溫室效應
係E coli可以透過bioconversion將methanol變成更高價值嘅嘢

其實一路都有菌(methylotrophs)可以食methanol嚟產出amino acids之類嘅"value-added compounds"
但係呢啲係偏門菌,我哋對佢哋嘅認識有限,比較難engineer(改gene、改環境嚟optimize yield / purity etc.)
噉如果用E coli呢隻我哋熟咁多嘅菌嚟做platform,可能engineer起上嚟會方便啲?

PS: 非專家純9up,有錯請指正
所以唔係好理解個突破點係咩
佢後面有講到係食methanol
但食完有咩用就無提到
技術研發左
但商業化係點睇黎都仲係問題
反正methanol fuel睇落都已經有市場

另外,Direct Air Capture咁技術成熟左好耐
但問題就係yeild太少 商業化唔到
個「突破點」應該係科研層面唔係技術層面
純粹係establish咗一個methylotrophic嘅E coli strain,有機會未來可以攞嚟做methanol bioconversion
後面有咩應用、實際想整啲咩出嚟就要再研究

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0092867420308758
睇咗眼張紙,咩溫室效應肯定唔係個重點,重點係bioconversion
不過新聞exaggerate / misinterpret科研成果唔係第一日啦

原來係標題黨
格硬扯左埋去GHG到
環保撚仲點呃錢?
台灣又贏中國幾條街
就係呢啲新聞搞到部分laypeople覺得科學界係full of shit
「之前又話解決咗,點解依家又點點點」
28萬一個月加長糧
呢度99.999%人活得比佢苦
烤爹唹
環保撚快話人假科學
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞