安倍晉三遇刺過世2週年 事發地設獻花台供民眾悼念

82 回覆
28 Like 3 Dislike

日本前首相安倍晉三遇刺兩週年,事發地點擺置了獻花台,供民眾獻花悼念。
今天7月8日,是日本前首相安倍晉三,在奈良市遇刺身亡兩週年的日子,安倍遇刺身亡的地方,今天擺置了獻花台,供民眾悼念;日本自民黨安倍派議員,也一起到了安倍遇刺之地,獻花默哀。

安倍晉三的遺孀安倍昭惠,今天則是回到山口縣長門市的安倍家墓祭悼,並參加了安倍晉三逝世兩週年的法會。

日本媒體報導,安倍遇刺牽扯出原「統一教會」向政黨提供高額政治獻金的問題;以及因家中有人相信統一教會,而導致妻離子散,家破人亡的「宗教受難者」問題等,到現在懸而未決。也就是說,槍擊案之後,日本政治與社會的許多問題,仍然都還沒解決。
好深刻印象,當年係嗰幾位保鑣護主不力
美女保鑣
我都對行刺者山上徹也印象好深刻,比安倍支持嘅邪教累到傾家蕩產
安倍晉三「女神級保鑣」超狂背景曝光 帶刺玫瑰學過日本忍者殺人技 | 國際

https://newtalk.tw/news/view/2020-12-26/514709
個兇手死刑左未?
個邪教根本唔關安倍事

係個殺人犯自己穿鑿附會
搵嘢賴
未判
咁快就2年
直頭係未開始審
仲準備緊
吹到咁大
有事第一個走
收左錢幫人代言
錢就識袋鑊就唔揹?
安倍死左之後涼宮春日唔會再有續集
收乜鳩錢

係個殺人犯覺得安倍收咗錢
唔係安倍真係收咗錢

根本無關係
轉左行未
日本好似要殺2個人先可以判死
殺一個最多判終身
呢單野好痴線
關咩事
最記得安倍喺里約奧運閉幕禮扮Mario
唔知老鳳會唔會飛去獻花呢😅
https://www.youtube.com/watch?v=MvQ03QVerGc

最憎啲On9以訛傳訛

其實最初係安倍晉三 外公 岸信介 同呢啲教會有聯繫
最主要原因都係當時要反共要搵人堆砌勢力

你話第一代都算,但去到 安倍晉三 一代
啲關係其實真係薄弱,只係叫做俾面阿爺打個交道嘅程度
根本唔會涉及你個教啲運作或者直接收受利益

日本呢啲上流政治家族打嘅關係咁多,淨係計人脈求求其其數埋無一萬都有幾千個,而大部分都係得個擺字,你話個相關性可以有幾高

但山上徹也 就捅死咗佢,單純係因為個教啲人神隱你搵唔到
就搵個會見人嘅 安倍晉三 嚟捅
以為1年前

時間過得咁撚快
歷史上最長内閣總理大臣
再之後近代少少已經係小泉

武肺+俄烏戰爭
重創左辛苦多年既政治工作

東京奧運成果 受疫情影響
俄烏戰爭 令佢穩俄努力一鋪清袋
So9sad
睇返都覺得吹噓能力,日本媒體真係有一手
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞