中環夏誌策展人Grace:「希望市民不要只活在網絡世界。」

176 回覆
11 Like 278 Dislike
中環海濱 珼場直播 「SummerFest@Central 中環夏誌」 展出五大「充氣世界奇觀」 |
https://lih.kg/3734675
睇都費事 立場行先 無視理據 正評順手
你真係知連登多細路就負返啲社會責任,唔好隨便正評非事實嘅留言啦唔該,唔阻你love kid
睇到相都覺核突,仲叫人入去睇!
點會on9,呢壇嘢隨時又執一千幾百萬
我冷血 話之啲人死係我面前
其實個原創者係有啲 rude
用個展黎谷返商場人流 識玩
你冇俾人睇過成品就出貨,搞到人哋個idea成pet屎咁,冇告你咪算係咁,話你ugly都係講出佢作為原作者嘅評價,你仲想佢點,洗唔洗貼埋喺自己portfolio裡面
//大彈展品「好醜」「比例不對」,更指打燈令展品更加醜陋,巨石陣的效果「好似一個充氣嘅墓地」,希望展覽可以中止。//

根本香港人就係一班無文化嘅廣式支那人,美學呢啲野香港人識條鐵
聽電台講就係呢個係二次創作,而且有佢 consent 佢無份參與成個過程,所以無錢上的交易
跟住人地整完就咁公開咁唔得體咁批評呢啲藝術創作
希望原創者會出黎澄清返,其實係無得到佢嘅 consent, 咁就唔同講法
真心討論下
明明拎晒consent
個artist乜都唔洗做就等人幫佢實體化
如果整出嚟靚
個artist就可以攞光環post靚相喺IG
整得唔靚
就叫人收皮變返無consent
全世界就話係侵權
咁做主辦個風險都好大啫

當然你整得超醜離晒譜中晒副射咁就無得好講
但老實而家只係比例同燈光出事
其他嘢真係同個artist原本嘅AI相唔大分別喎

個artist答傳媒問題之前又無問清楚主辦發生咩事
話晒人哋主動搵你合作
一嘢就叫人收皮都好無品啫

利申: 好耐以前做藝術圈,角度同大眾可能有啲唔一樣,希望大家屌細力啲
首先今時今日網絡世界並唔係咩負面嘢 原作者作品就係因為活係網絡世界先可以喺合理成本下發揮創作空間 策展人到而家都唔知自己衰咩 就係冇能力將網絡創作實體化又要攞嚟攪咪變咗不淪不類
水魚之都
咁都叫唔得體
你話佢睇過成品呢頭話ok嗰頭踩你就話姐,主辦方整完冇俾人睇過就出貨,件嘢出到嚟原作者係完全有權表達佢嘅感想。
攞完個consent就可以污衊個創作啦喎
市民希望Grace不要只活在幻想世界
如果你睇完呢句都仲覺得主辦方有理由繼續搞,咁我有理由懷疑你究竟有幾尊重藝術同版權。

The only thing is, I don’t like my name on this ugly exhibition. But the concept is mine. So I would love it to be stoped.

藝術家好多時唔介意人地用佢啲作品或意念,但一樣有規有舉,唔代表任何山賊可以求其亂用。
姐係抄
你有冇聽電台? 二次創作黎
做藝術冇理由唔知一件作品嘅比例同燈光唔同 出到嚟嘅視覺效果可以係差天共地
唔要人活響網上世界
但佢又要上網拎人地AI創作黎整大龍鳳
佢係唔係反社會人格定好憎自己?
藝術圈好大,有好多唔同工種。我以前都有啲工作係同藝術機構合作,但我對美學嘅野都係一概唔識。

不過好在我識得咩叫版權,咩叫consent,咩叫 fair use
其實而家都曲線引咗好多人去打卡
.咁算唔算成功咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞