中環夏誌策展人Grace:「希望市民不要只活在網絡世界。」

176 回覆
11 Like 278 Dislike

在中環海濱舉行的「SummerFest 中環夏誌」,包括展出生成式人工智能設計5大巨型「充氣奇蹟」,概念來自亞美尼亞著名AI藝術家@joooo.ann。不過Joann早前直言不喜歡展出效果,更指主辦方Central Venue Management(CVM)展出前沒有先徵求她的同意,大彈展品「好醜」「比例不對」,更指打燈令展品更加醜陋,巨石陣的效果「好似一個充氣嘅墓地」,希望展覽可以中止。

中環夏誌策展人Grace一個電台節目表示,今次展出屬二次創作,與原作者之間沒有金錢交易,由於原作品是AI,實體化時要考慮結構及公眾安全作出微調,展方今年3月聯絡Joann,對方同意展覽可以描述為受她作品「啟發」,展方完成實體作品後亦有發送照片給原作者,對方看過沒有提出反對。Grace提到在傳媒報道後仍與原作者保持聯絡,對方對事件感到不開心和憂慮,策展方則邀請對方來港親身看展覽。

對於網傳展覽的金字塔打了綠色燈光,Grace澄清從來沒有在金字塔用綠色燈,照片相信是在展品未完成時拍攝,當時場地正進行燈光測試。她又形容另一受外界批評的充氣「巨石陣」,反映作者天真、有創意的原意,充氣設施針對家庭,讓小朋友彈跳「放電」,襯托藍天白雲,拍照效果漂亮,如果有人對個別顏色有避忌,純熟個人意願。

籲市民親身到場 「不要只活在網絡世界」

策展人強調充氣展覽並非「中環夏誌」唯一活動,活動已舉辦8年,費用全免,不屬於政府項目,亦不受公帑資助,3日已吸引超過1.2萬人到場,她希望市民不要只活在網絡世界,親身到場感受。
Good idea, Bad execution
要兼職埋反駁隊
加人工喇
環保
抄襲俾人鬧,又整得核突
淨係見到張圖已經覺得柒
仲想叫人大熱天時走去影相
諗果個真係on9無極限
傻閪
有冇申請資助?
呢個展去過一次,唯一感受係好熱
不如返IFC嘆冷氣
呢條臭閪就爽啦,cap左政府一大舊錢
依家串到放氣唔玩,連一個月保安錢都食埋
轉頭夜晚去中環高級會所叫鴨飲紅酒
市民:希望grace出全名同公司名,唔好匿埋
搶口撚冇好下場
參考下洗運桔何漢威謝展寰
佢直頭照抄, 但又抄唔足人哋差唔多1:1嘅比例
支持
等全世界知道邊個喺度盜竊人哋嘅創意。
Central Venue Management?
成個政府至到同政府有關既公司都咁撚搶口, 想點
要活在真實世界呀嘛
直頭去意大利 法國 英國 埃及睇真嘢啦 駛睇你呢個
又熱又多蚊重出街你都cls
人無恥則無敵
仲要串
香港活在幻想之中
二次創造即係翻版啦
由於原作品是AI,實體化時要考慮結構及公眾安全作出微調

我明 但依家個成品就係顯示唔到最重要嘅detail 位嘛
你地睇版果陣係求求其其得過且過 定係習慣咗依家個廢柴政府果套自我禁聲 唔敢提出意見呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞