(長文慎入) 老母性格真係好難頂

60 回覆
74 Like 10 Dislike
你嘅 assumption 係對佢唔公平
你無試過
我咁對老母跟住佢拎把菜刀對住我
指住我個頭 我繼續用電腦做 assignment
之後佢就收返埋把刀繼續口係度郁
郁多十幾分鍾就停左
我唔鬥慘啦
但我偏reply主要係想講
你唔好奢求唔同時代同知識差嘅人去認同你
just like hater gonna hate
don't mind them
same with your mom
但你就抽左我嘅例子去reply
我妹仲濕9
佢小五小六呈分我谷得佢好緊,我f6仲幫佢溫呈分試,佢成績表主科主全A
然後我入u開始住hall唔得閒捉佢溫書,佢淨係去補習社,有次測驗數學攞六十幾最尾我都係同佢執返手尾
而家佢入到band 1頭中學,又諗住都開始大個放手畀佢自己溫書自律d,然後佢考全級尾十幾名就快留班我又係佢final exam谷佢溫書,全科都有進步,science同數仲進步十幾分唔通我教佢教到dse咩屌
我明你講咩我都無諗過要佢明我,成日好似溝通唔到
我而家最大願望係快d畢業搵到份工就會好過好多窮係原罪
單親家庭,你老母都受壓咗好多年,
同埋負能量撚唔好咁上心
快啲獨立搬走
搵到錢嘅就間唔中孝敬吓佢囉
呢啲要還一世,心好累,而你做咩都係錯
好明白樓主
我老母以前都係對我好度縮
甚至自己返part time 嘅人工都俾佢管住
宜加大個咗 佢脾氣好返dd
但成日催家用
feel到佢錢銀上好計較
仲成日吹奏自己以前有幾辛苦
唯有同自己講
做人父母時唔可以成為佢咁嘅人
好多年後你會好感激你老母,再好多年後你會掛住你老母,好好活在當下啦
到你出到黎做野賺錢
實問你拎一半做家用
你唔俾就俾說話你聽
所以一定要報細數 同收埋糧單 銀行月結單月mpf信
或者搬走
俾你無錢 仲有2個讀緊書1個老人,自己又老難搵工周身骨痛,點會唔緊張唔灰

如果同佢講洗哂,返而可以襯仲有咁多人頭cliam多啲,綜緩舊錢大啲,佢會唔會無咁大壓力
過來人比啲支持樓豬

一樣無老豆,老母一樣難頂,一樣要拎學資處,嗰陣時叫老母拎啲銀行文件申請grant佢嫌麻煩,直接同佢講如果我攞唔到grant,學費第時家用扣先死死地氣比我,大學一樣無拎過佢一毫子。

而家畢業兩年,搵到份幾好嘅工,比3000家用當交租同包餐晚飯,佢成日叫我加家用我都無理佢,最緊要當佢啲情緒勒索係廢話。

加油捱埋呢兩年,想慳錢嘅就比少少錢當交租,你老母點都有賺唔會趕你走,想斬斷關係嘅搬出去又得,加油!
有經濟壓力就會忟憎
出身前減少傾計,一係就擦下鞋
呢個真
有政府錢乜都試下claim先
你好勁,辛苦你了。
又返學又打工真係唔容易雖然幫唔到你啲乜,希望之後你日子會愈過愈好,你媽媽冇體諒到你,又可能佢冇呢個能力,但你靠自己努力咁耐已經好叻,大家都見到的
明白的,我屋企都係咁,所以有咩事都唔會同屋企溝通,自己搞掂算。

加油
完全睇唔到你阿媽有乜咁難頂,餐餐都係你自己發窮惡鬧番佢轉頭,難頂嗰個係你至真
所以生仔真係要考牌
冇人叫你生
其實你可以睇吓有冇資格申請到full grant 申請到之後每年會煩少好多野
我明 我真係明
唔好講太多 佢地唔明
你會得到一堆家境比你好既人同你講佢都好慘
無得救 快啲搬走
減少溝通
支持...
科勞左你
得閒呻下
睇晒
有無睇過正義迴廊?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞