(長文慎入) 老母性格真係好難頂

60 回覆
74 Like 10 Dislike
講下背景先:
我屋企係單親家庭,我7歲死老豆,當時仲有個6個月大嘅阿妹。老豆死前屋企經濟尚可。但係老豆死咗之後老母發現佢同銀行借貸(都幾大筆),屋企又有樓供緊,加上我老豆死當晚佢個仆街家姐就過嚟話我老豆借咗佢10萬要我地還返。最後老母要賣樓還債。而家屋企經濟就係窮到仆但又未攞到綜緩(加上老母話攞綜緩=會被人睇死所以點都唔會攞)

講返今日令我頂唔順開po嘅事:
我今年大學yr3,年年都要申請nlsft,而我比其他人更煩因為我要申請放寬彌償人(同老豆嗰邊親戚斷晒,老母嗰邊得好老嘅公公婆婆。我老母全職家庭主婦)今日又收到學資處d信。佢主動問我封信係講乜,其實我完全唔想俾佢知道,因為佢乜都唔識搞,反正都係我自己填,講嚟做乜。
我=,老母=
:好煩 學資處又彈返嚟
:政府再嘈叫信唔信我申請綜緩啊嗱?

我當時即刻好躁底,屋企條件未夠,而佢每次收到濕9政府文件都會講呢句。我覺得除咗煩膠之外並無實際用處。

:你好煩,你有本事咪即管去申請囉

然後我呢句說話就焫㷫咗佢,話我對住屋企人發洩情緒,話我無抗壓能力,佢提綜緩係想安慰我屋企條件未差到攞綜援。
*如果同我一樣慘要申請放寬彌償人嘅都知道學資處係好麻煩,又要填表填原因,唔知點解又會彈返嚟話唔得,打電話過去又成日唔聽。
然後老母又開始話自己十幾歲打工養起頭家仲辛苦之類,我每次聽到都好想問佢係咪想我quit u去打工養家我完全唔明點解講一句學資處煩就係無抗壓能力。

再講下其他事
我由入u開始無再問老母拎過一毫子(除咗yr 1 hall fee係佢交)。
我中學嗰陣次次問親佢攞錢補習佢就話我唔生性,好廢要補習(其實我淨係keep住有補數,physics補咗f6一年,chem臨考前補咗1個月)。
我真係好驚再問佢攞錢,好似我係罪人咁。所以我入U光速搵工,而我本身都好慳,完全唔買無謂嘢,食飯交通同yr2 hall fee都係自己錢,加上我濕疹每個禮拜都要睇一次醫生,全部都係自己錢。淨係買衫係老母買畀我,我諗住一年買幾套衫好合理吧。
前幾日佢無啦啦屌我
:有幾多人好似你咁廢啊?20歲人仲洗緊老母錢,衫仲係我買畀你
我真係即刻o咗嘴,買幾件衫都叫洗老母錢?我而家已經決定以後買衫都係自己畀,反正我一年買衫先一兩千左右,使唔使講到好大洗費咁想睇下到時又有咩位可以被佢屌我

其實我都明佢一個人養大我地係好辛苦,但係使唔使乜都屌7我
Sor for 1999,諗到咩寫咩,因為涉及好多屋企情況,而且好似好婆媽,都無乜同friend呻過,喺度當下樹窿,浪費咗你地幾分鐘時間睇廢話
你阿媽係不幸,但發泄落你度係仆街
減少接觸係最好,唔會溝通到
呻吓都好,鬱埋仲辛苦

樓主好識諗好厲害,自己返工養自己讀書。

我讀大學都仲係要靠屋企。自己份part time 都唔夠用。
賺到錢就搬走啦!你講佢唔掂架啦。之後又話你結婚生仔果啲,一定有位入。孝順嘅咪返去食餐飯,比啲家用使費
女人死老公,一個養兩個養到你咁大唔容易

體諒下,老人家唔會變
佢唔容易,樓主夠唔容易啦,邊個體諒樓主?
養到你咁大仲要體諒你,你都戇撚鳩
全職家庭主婦姐係冇收入
啲十幾年靠賣左層樓還完錢淨底果啲洗?
人人都有難處,要互相體諒。單親家庭兒童都唔容易。最怕啲人成日覺得自己係最慘,發洩係別人身上
請在五十字之內描述
明知老母依d性格仲比機會佢同自己嘈

樓主仲未成熟

醒少少啦,認識左廿年都唔撚化
見過有啲窮撚屋企父母又窮又懶,連申請grant都嫌煩
樓主你好識諗 識自己搵錢 唔好比老母用錢黎勒索
每個人都獨立個體 相信你媽既經歷造成佢宜家咁 怪佢又唔係 但佢又真係會影響到你 唯有記住你為自己而活 搞掂自己 有能力先幫下老母囉 唔好攬埋照顧老母既責任上身 同埋 唔好諗住改變佢地 有番少少距離會好啲
真,我都好後悔點解要話佢煩,直接話係囉hea下佢咪算
咁佢老母又冇搵佢拎番錢轉頭
唔算係貪錢果種
多謝你地鼓勵我我真係唔想同身邊frd講呢d事,所以我真係會質疑自己係咪太廢太垃撚圾
其實我老母平時都無乜嘢,但係呢幾年d錢真係洗到就嚟見底,一講起錢方面佢就超級精神緊張
就黎見底佢咁樣好正常
佢仲做得野咪幫佢搵份part time幫補少少
你個妹都大識照顧自己啦

我成日都唔明
點解你地當唔到個呀媽發UP風
我果陣讀唔到U去報I've
跟住老母話on9先讀ive
好心就去做3份工
朝早倉 夜晚酒樓 通宵保安之類
我都係
跟住繼續搞學資處資助d野
跟住搏返上U gard
到而家佢仲話緊我唔識諗走去哂錢讀Ive
但其實我ive全部full grant
去到今日我都係對住佢

佢同你係唔同時空
如果你真係覺得佢太騷擾就帶耳機
無人應佢 佢就無癮
你見佢個咀唔郁就可以除耳機

我自己覺得啦
既然我地知道世界點運作比老母多
咪當老母係小醜由佢up
你改變唔到佢 你知自己做嘅野係岩
咁就得

就好似呢度唔通1001都同你講
呀媽得一個 你啖氣就會無啦啦無左咩
same case for me
做人老豆老母其實好辛苦湊大個細路
佢口頭上煩算好少事
老實你未做人父母都唔會明
但係至少唔好破壞個關係
到第時自己會後悔
你好叻 Grad左就可以真正自立喇
戴耳機實死
老母都幾癲 曾經試過同老豆嗌交嗌到擲電視同用菜刀劈電話佢一刀劈落我頭都似
我好明白你 可以追下我嘅最新嘅Po
只能講 有時會同自己講唔好將佢哋講嘅嘢擺喺心上面
但都係難免會唔開心或者記掛住
我都係 一中學畢業
就光速趁大學開sem之前出嚟做full-time
冇拎過佢任何$
而條撚樣仲可以光明正大話自己對我好好
因為佢嘅決定令我誕身係呢個世界
條撚屌覺得我欠咗佢一世
要還 同感恩(即係比$)
開口埋口都係$
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞