內地男慘呻搭香港快運 HK Express飛機無水飲 全家靠1零食捱足3個鐘?遭網民炮轟後火速刪帖

139 回覆
38 Like 218 Dislike
早前有內地來港旅客於「小紅書」上,稱HK Express機票雖然便宜實惠,卻存在一個致命缺點,一家人亦因此在機上「渴了三小時」,讓他不禁大呻「機票確實挺便宜的,就是喝水太不方便了」。事件引起熱議!

HK Express機票價錢平但有1致命缺點
近日有小紅書用戶以「特價飛機不能喝水?被我遇到了...」為題上載影片,大呻一家人貪平買了香港一間低成本航空公司的機票,結果渴了整整3小時的經歷。

他配文寫道,稱今次機票非常平,每位$599就有交易,背包客幾乎不用加錢就可以直接飛,行李7KG以上才會收費,最適合一些不帶大型行李的人,但最大缺點「喝水太不方便」,並在文中慘呻一家人因此口渴了3個小時。

自備水登機以為萬無一失 結果...
從片中見到,內地男的是乘搭HK Express航班,由香港飛往中國北京,由於機上飲用水都要另外付費,所以一家人早已準備了大枝樽裝水帶上機。本以為萬無一失,沒想到上機不久後,他們已經把水飲完。

內地男嘆望梅止渴:有錢都買唔到機上飲料
由於內地男一家還是覺得非常口渴,於是打算用身上僅餘的港幣購買機上飲料,沒想到卻被空服員告知「機上僅提供Visa、Mastercard、八達通支付方式」,一家人聽後相當無奈,沒想到航班上不單單是拒絕收取現金,而且支付方式就連支付寶都沒有。

最後他們只能默默看著機上購物產品目錄、空空的水樽,望梅止渴。幸好的是,後來內地男發現兒子書包有一些蒟蒻果凍,一家人靠著小零食撐過整趟航程,才不用口渴整整3個小時。

中港網民鬧爆後內地男火速刪帖
事件一出,即引來中港兩地網民留言討論,不少人認為內地男一家有點強詞奪理,明明是自己沒有帶備足夠飲用水,卻在怪責航空公司「喝水不方便」,並指出HK Express有明文規定航班上不得進食外來食物、飲料,紛紛指責他們在機上食蒟蒻果凍的行為。

另外亦有網民指出,現時很多航空公司已「全面取消現金服務」,大多已改用信用卡以發及感應式支付(如Apple Pay、Google Pay和Samsung Pay等等),紛紛質疑內地男一家是否太久沒坐過起飛機。而內地男亦迅速刪帖文和片段,並未有對此再作回應。
建議下次話忍屎忍3個鐘會好D
架飛機冇network點收雙支
就算有都分分鐘爆ping當交易失敗
VM都係行offline mode
大6狗習慣唔用現金嘅後果
去廁所 咪有水喉水囉
支付寶

我夠可以話大陸9成9唔收payme tag n go

搞到我餓死
無離線支付就係咁
佢唔好聲好氣、俾港紙揾香港人幫佢嘟八達通?
唔係做咗啲衰嘢犯衆憎呀?
支那寶要online
八達通 VM 都係行Offline
佢今次有現金喎應該話剩係得現金
無計 鬼叫Airbus科技都唔及中國地攤經濟咁先進用到支付寶
渴3個鐘就要生要死
知唔知習大大自己扛200斤走10里山路不換肩
仲好意思po出黎
圈養太耐
出到外面就成碌柒咁, 冇哂基本生活技能
唔收現金係咪驚空姐空少手腳唔乾淨
書包有果凍
點解可以過安檢上到機
又咁講,中国個款春秋航空佢可以離線收支付寶同衰極都可以收埋人民幣現金
作為香港基地既廉航連港元現金都唔收都係仆街架啦

等睇啲打手調返轉撐返要用電子支付嘰哩咕嚕架啦
飲尿呀嘛 平時周街痾
中國人食草都可以頂到1年,3個鐘冇水咁撚小事都屌曬鬼
我已經諗好咗篇文點寫:

本來以為預留15分鐘由過關到閘口游刃有餘,但hk express登機閘口竟然還要乘坐列車才能到達,害得我和家人都只是剛剛趕得及最後一分鐘才能登機,結果大便也來不及去。
上到飛機發現座位和廁所相隔非常遠,而且每一次都有人在使用,結果我們決定直接在座位上解決,幸好做了這樣的決定,不然我全家人都得在飛機上忍3小時的屎了!
下 UO唔比帶水上機㗎喎
忍三個鐘都忍唔到,垃圾
你帶個吉膠樽 過咗security check
之後入到禁區斟水 放入袋上機
邊q個得閒搜你袋啊
中國睇show睇演唱會都唔比帶水入場喎 閒閒地都唔止三個鐘啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞