由小西灣望過去日出康城,真係似足加沙

527 回覆
694 Like 68 Dislike
寧願住將軍澳
人地地鐵站上蓋,你就講搭小巴落轉地鐵....
支那仔
啲城市規劃師真係唔知佢哋規劃咗啲咩出黎,個個咁撚高人工,十幾二十萬一個月
香港 九龍 新界 日出康城
大佬 你check 下人口普查數據 你界條線睇下 咩%先叫中產
啟德係跑道區柒
Air side果邊堆公營房屋唔錯
好簡單 因為買得將軍澳都係冇乜要求
亂咁起咁密 一樣大把人買
無記錯依家人均收入先得22000一個月,兩公婆都係搵中位數先得40000幾,兩公婆搵8萬幾都唔算中產?
其實以前太古杏花邨都起得密
唔知點解又冇嗰種密麻麻得黎好壓逼嘅感覺
可能舊屋苑每幢個外觀設計一致,用白色舒緩左個壓迫感

啟德入面每棟都唔同樣,又多玻璃幕牆同深色設計
康城就更加衰
中產版既堆填區,唔係流架
8萬就中產
而家負撚緊資產啦
就算而家望海 將來都未必
過一兩年又喺你前面攝多幢樓
你覺得佢地真係有SAY咩,佢地只係負責做打手去諗計justify件事
每屆政府唔連貫, 唔想接上手計劃, 要自己諗新嘢攞威搵錢

啟德CBD, 明日大嶼, 北部都會區, 一換屆全部棄子

規劃師打份工者, 跟係聽新老細order, 邊仲會理舊規劃
8 Watt?
有公營房屋政府先會俾配套

康城大型零件櫃裝住齒輪螺絲工具, 起身返工返去就瞓
8米?
太古城杏花邨廿零三十層, 康城係double梗係逼
以前邊有咁高咁恐怖
匡城講緊棟棟樓都6、70層
企係圍城入面連個天都望唔到
由康城望返去小西灣,咁似咩?
東廊太古段段西行,同鰂魚涌段東行,都算兩條路咁闊。係北角段斷咗,冇繞道嘅兩條路效果,令東隧同東區易一齊死。
灣仔繞道東廊連接線東延至北角,變相已經起咗段港島北岸繞道。理想上就東延埋鰂魚涌,類似第2西區走廊/中區繞道畀西環噉,畀兩條路線,完全分隔開通過同出入車流。板道都冇觀塘海濱長廊嘅露天海邊,同橋底空間。
啟德嗰邊d 公屋交通點?

認真問,唔熟嗰邊

有次要喺airside 出去九龍城碼頭
諗住行出去
兜咗勁撚耐都搵唔到路行過去
W係點解呀傻閪
你唔好撚講埋「8個W」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞