中環「充氣奇觀」原創藝術家要求停辦 稱展示前並沒有徵求同意

103 回覆
271 Like 2 Dislike
原來一直都係9up 相映成趣

一年一度「中環夏誌」活動明日(7 月 5 日)起在中環海濱舉行,將會展出五大「充氣世界奇觀」。不過五個白色充氣裝置曝光後,即被網民批評「醜樣」,甚至令人聯想到墓碑、喪事,主辦方今日反駁批評,指有關批評觀點「短視」。活動策展人則解釋,白色是代表優雅純潔,又指香港「而家好多顏色都唔用得」。

歐瑞蓮又形容,知道香港本地的習慣,「香港而家好多顏色都唔用得,唔知道用咩顏色好。」歐瑞蓮指,原創作品使用白色,是因為白色是所有顏色的結合,亦代表高貴優雅和純潔。她明白市民對藝術裝置有不同觀感,表示「睇嘢係『6』 定係『9』 ,視乎大家唔同嘅角度。」

被問到有批評指作品與墓碑及遮蓋死者的帳幕外型相似,主辦單位 Central Venue Management(CVM) 董事總經理 David Rule 則表示其觀點頗為短視,指出藝術家原意只是希望以白色呈現世界各地的知名地標。
拉得
連原作者都睇唔過眼,充氣墓地
超哥已經搵佢做呢啲呃飯食位,都做到成pat 屎
東施效顰
「我同意個巨石陣好似一個充氣嘅墓地」。

thank you Joann
柒事經濟gogogo
國安法準備
原來又係讀心神探仲要柒撚咗
可能licensing嘅錢都冇畀人哋, 啟發啫使唔使畀錢你
有楊焗腸坐陣,失敗機率直上100%
柒出國際
....大會稱,有關充氣藝術裝置是受國際知名 AI 藝術家、「充氣奇蹟」設計者 @joooo.ann (Joann)的作品靈感啟發,又聲稱一直與她保持聯繫,對於策展表示高興....

即係二次創作,但出來手工差劣

欺詐喎
保持聯系可能係係ig 耐不中send個hi比佢
但係垃圾點睇都係垃圾
抄襲之都表現:我要跟隨祖母!
有啲驚啲熊貓經佢負責都出事
可能只係mon人地啲post
抄人地啲作品
咁就叫保持單方面聯繫
條友個思維做會計就得,創意做生意就收收皮喇
個綠色金字塔十足十人哋跳完樓啲遮屍帳幕咁
到底而加香港乜撚野事
之前有白花, 白獅,白蛋, 依家再加個白墓碑
(仲有無)
相唔相信天人感應?? 預示香港KO!!

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞