中環「充氣奇觀」原創藝術家要求停辦 稱展示前並沒有徵求同意

103 回覆
271 Like 2 Dislike

在中環海濱舉行的「中環夏誌」,大會展出五大「充氣世界奇觀」近日受到廣泛討論。大會稱,有關充氣藝術裝置是受國際知名 AI 藝術家、「充氣奇蹟」設計者 @joooo.ann (Joann)的作品靈感啟發,又聲稱一直與她保持聯繫,對於策展表示高興。不過,來自亞美尼亞的Joann 向《Yahoo 新聞》獨家回覆,就炮轟展品「好醜樣」、「唔啱比例」,更直斥主辦方展示前並沒有徵求同意,「嗰啲核突嘅打燈令到效果更差」,「我同意個巨石陣好似一個充氣嘅墓地」。Joann 對於展出效果極之不滿,並且要求主辦方停止展覽……

原文:https://hk.news.yahoo.com/yahoo%E7%8D%A8%E5%AE%B6%EF%BD%9C%E4%B8%AD%E7%92%B0%E3%80%8C%E5%85%85%E6%B0%A3%E5%A5%87%E8%A7%80%E3%80%8D%E5%8E%9F%E5%89%B5%E8%97%9D%E8%A1%93%E5%AE%B6%E8%A6%81%E6%B1%82%E5%81%9C%E8%BE%A6-%E5%B0%88%E8%A8%AA%E7%94%B3%E8%A8%B4%EF%BC%9A%E5%A5%BD%E9%86%9C%E6%A8%A3%E3%80%81%E5%94%94%E5%95%B1%E6%AF%94%E4%BE%8B-094045647.html?feature.socialseeding=social
唔係呀話
說好香港故事
柒出國際
說好香港故事
而家搞乜都搞到一鑊粥咁 唉
楊局長
原來係藝術嚟架?而家狗屎垃圾都可以話自己係藝術家
佢實話唔關佢事

主辦單位乜乜乜/私人活動
少少嘢都做唔掂
更直斥主辦方展示前並沒有徵求同意,「嗰啲核突嘅打燈令到效果更差

心態好似啲人睇concert 要鳩打拍子咁。
條友有事一定推個波比人
有獎就行埋去扮有佢份參與
咁係因為你哋唔識藝術,藝術只要自己覺得靚就得
AI咪又係Gen出黎
藝咩術家
又唔係原創仲扮撚晒野
再嘈拉派國安
告鳩主辦未
唔係喎係成件事根本冇得到當事人同意展出,而且完全唔啱比例,唔怪得人
....大會稱,有關充氣藝術裝置是受國際知名 AI 藝術家、「充氣奇蹟」設計者 @joooo.ann (Joann)的作品靈感啟發,又聲稱一直與她保持聯繫,對於策展表示高興....

即係二次創作,但出來手工差劣
淘寶係咁上下啦
人地話係受佢啟發咋,吹咩
又一個貪錢嘅雞棚一篤即穿
騙子之都
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞