腰斬?TVB《繁花》在中国香港收視率再創新低

364 回覆
181 Like 5 Dislike
咁睇下劇都比佢話中國人
真,不過仲差少少
橫掂每一幕都好似短片/預告
背景音樂又係咁響
可以試吓加個定格紅眼filter

: 寶總來了,這小子
奏樂

你叫香港班c9 睇開tvb 劇去睇王家衞無嘢吖

不過主因應該係無廣東話配音, 得普通話同上海話都幾趕客
宜家香港個主流係要有人解說分析套劇,等啲人發現套劇/戲原來咁有深度/高質,之後先會去睇返。

天與地嗰陣咪就係咁,一堆人睇唔明狂屌,之後唔知邊個解釋返啲隱喻手法,就變咗神劇。
王大導唔係攞咗啲小眾獎,以佢以前啲票房,一早被鄧光榮斬死咗啦
仲信佢
我媽都轉台睇hoytv韓劇
王浩迅以前有套形偵日記收視都得十幾點
配音員都走左好多,都配唔到
咁又俾人配普通話?
香港人好恰啲?
真係冇興趣 認真
報道指,在大陸播出後,由於王家衛的建議,TVB原本還打算播出原汁原味的上海話版本,但因遭當地審批部門拒絕,於是採用了普通話和上海話的雙語播放模式,其實這已經是TVB的破例嘗試。

唔明,當地係邊度?

香港人好實際
唔會睇呢啲飛機片
陶陶去叫雞❓️
普通話唔係tvb配買返黎就有
要用電視睇 TVB 班人都唔方識字,冇粵語配音鳩知你 d 內容講乜咩?
本來已經少人看吧? 沒有配音更加少了
老老豆豆
之前上網睇哂,觀感係OK
但問返我劇情係咩,真係唔Q記得
未睇過原著,亦唔想睇,但咁嘅劇本本身俾第二個拎嚟拍電視都死L緊

但經TVB一播,睇咗一節,啲柒味唔知點解吊味咁吊哂出嚟,套繁花得個煩字,我靈魂拷問返自己之前睇緊啲乜

其實人地係賣沉浸感,就算人地大陸賣廣告,都跟返故仔夾硬扯啲關係,但TVB形式有局限,套戲斬件到支離破碎中間插啲唔關事嘅廣告搞亂哂啲氛圍節奏,不斷出戲,咁咪變返理性靠劇情,劇情唔討好,咪變成抗日神劇級數咯

當然TVB on9 就緊啦,情形就好似鍾意北上深圳嘅就一早自己北上,唔鍾意嘅點都唔去,十幾年都係咁,但佢就偏偏醒目到今日仲會喺將軍澳搞個「深圳樂園/展覽」,搏啲傻鳩貪方便會去,結果連師奶街坊都趕走埋
廢老撚識聽佢啲話咩
比大陸人睇可以高深有內涵得去邊 追電視劇大多都係學生妹同師奶架啦
啲人懶係野話依套野正 只係扮有品味姐
作者都梁好似都出左國唔係大陸住了
小說文革個段好睇
呢套嘢嘈到仆街,啲人講嘢係覺得刺耳
要睇既,都喺大陸台睇哂,仲要睇tvb 一日一集,真係貪粵語配音咩,而家香港d師奶9成都係普通話先係母語
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞