腰斬?TVB《繁花》在中国香港收視率再創新低

364 回覆
181 Like 5 Dislike
邊個配落去無分別㗎。
重點係佢可以俾人配。
咁就唔好扮乜大文豪唔俾人配音啦,咪又係會屈服。
一係就有骨氣啲唔喺中國播。

中國要求就可以配普通話
香港人要求就唔可以配粵語?咪即係恰香港人
屌, 係咁用長焦去壓縮個畫面, 下下zoom大頭,
睇到好撚眼痛呀
希望cctvb播多d上海話劇
可能有深度嘅,不過睇開tbb果埋有冇就冇人知了
瑯玡榜本身就唔係好啱tvb觀眾口味…响tvb最收得都係宮鬥,爭產同愛回家… 你擺house of cards同dark 呢啲去tvb都係會仆直

嗰年胡歌一年內上左三套劇,瑯玡榜同另外嘅偽裝者都係大陸hit爆… 我當年都响網上定小米追晒成套瑯玡榜之後tvb先播

如果無記錯,tvb版本同原本d停頓位係有啲唔同,大陸版每集停嘅位都有吊癮引你追下一集
偽裝者我都有睇過
抗日神劇黎講依套係算係最好睇果批
屋企每日都睇cctvb,得閒會望兩眼,繁花每日睇個畫面九成時間一樣,無分別
成套嘢完全無美學,只係一套復古大陸劇
啲演員全部都想學梁朝偉張曼玉演繹方式,但全部都柒到唔敢睇
然後套嘢得閒又播啲懷舊粵語歌或普通話歌,但完全唔夾果下既劇情,為播而播
呢套嘢可以用垃圾形容
其實胡歌拍古裝劇通常都唔差,射雕,仙劍,神話,瑯玡…不過硬係無香港觀眾緣
亞視本港台 雍正王朝 明晚 9:35

何鴻德
Views
Aug 26
https://m.youtube.com/watch?v=myvvwlI23QY
呢啲嘢覺得好睇自然一早就睇咗,點會係TVB度睇
有冇人覺得有時個畫面係lag機?
大部分時間畫面係順暢
突然一轉第二個場景就lag
好似唔夠hz,一秒得幾格咁
王生本身就係想剩係上海話原聲連普通話配音都無(大前題王生真係咁自大而唔係tvb 省粵語配音成本)
啲人要睇一早上網睇晒啦,仲等你TVB隔咗半年先播咩?
有冇source?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞