美國是如何一步步完成侵略擴張的?

69 回覆
9 Like 92 Dislike
係延安 梗係冇戰爭啦
秦國所謂「統一天下」,其實係根本係 侵略六國
講呢篇目的都係想講美國好仆街侵略人
講其他國家話你聽其實大家都咁仆街 即係呀媽係女人
咁講美國仆街嚟做乜
同治陝甘回亂 斬撚晒d伊斯蘭豬
美國阻止中國收復台灣,同侵略有咩分別
我對你如何一步一步咁變成五毛同傻閪有興趣多啲
有權嘅人就崇尚侵略同統一
弱勢階層就主張獨立同分裂
中史咪又係不停侵略
起碼人地唔係行帝制
中國夏朝得山西同河南咁大咋,俄羅斯留里克王朝得東歐一忽仔,點解變到而家咁大?
係突厥吐蕃自己歸順做天朝附庸

屌你個閪自己侵略人就話統一咁撚好聽
如果你咁,你唔洗上論壇啦,日日有殺人,年年有地震,度度有戰爭,周圍都有仆街,係咪?
發揮自己在商業方面的優勢,規避與其他列強發生摩擦,讓自己在華利益實現最大化。與同時代的西方列強相比,美國的對外擴張輕土地而重利潤,主要體現了美國國內工商、金融等利益集團的訴求。

啱呀,英法喺十九世紀走下坡其中一個原因就係過度擴張,結果喺遠端邊陲投放嘅人力反過來蠶食本土。呢種新升級嘅帝國延伸到今日就係新殖民主義
台灣人討厭中國
抗拒俾中國侵略
搵強大嘅美國幫手
𨳒你老母
噉你就冇資格講咩自古以來乜乜乜,台灣都唔洗統了,因為新中國唔係上一朝代嘅繼承
關咩事
你問我點解要講其他國家呀嘛
咪答你每個大國都係侵略者囉
點解要唔上論壇呢?
呢篇膠文係咪楊立門喺節目講啲廢話嚟
公道講句支那歷朝歷代對外侵略仲多,唔係邊得嚟今日支共有咁大領土
我地天朝大國幾千年歷史,自1949年立國以來都係愛好和平
美國先得果兩百幾年無乜好傾
現中國境內發生嘅侵略史有幾千年
好傾好多啦
支那人真係最撚低賤
班ccptoy 最叻係認賊作父
昭昭天命,美國成為世界霸主乃天命所歸
呢個時候就同五千年歷史割裂
你哋啲中國人真係玩撚晒
衰嘢就唔計,好嘢就盡計
200年歷史都唔夠中國5000年侵略勁啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞