中金30歲女員工疑因降薪墮樓自殺 網傳去年剛貸款買上海千萬房產

90 回覆
33 Like 4 Dislike
RIP
咪玩啦點止5-6萬...
人地ibd bonus係用年計
起碼幾球
信政府 唔怕
點解要減咁多人工?仲填緊恒大/碧桂園條數?
呢啲新聞無講靠估有咩意思,9估嘅話佢bounus幾千萬都有可能添,我只係照quote 新聞。

但如果真係幾球然后個老公又搵差唔多數,咁1000萬樓都只係佢地之前2、3年糧full pay都得啦使乜自殺,所以一定無咁多。
都未爆完
信政府
可惜係上海太遠
唔係我就樓下等啦
好似唔俾降價賣樓,有指導價
應該大部分人工來自花紅,檔野生意唔好,自然無
d金融group有傳
中金ibd
當佢senior asso或者junior vp
以前好景應該球幾2球人民幣
交完稅可能一球多d

但呢2年做呢行食蕉
計埋cut老底我估稅後得返40萬唔肯定

但group裡面話佢係產前抑鬱+中金第二輪減人工再加同老公嘈

大陸ibank算良心企業
一round花紅清0再減30-40%人工
第二round再減30-40%
但起碼唔炒
外資基本上手起刀落花紅cut 7成再炒20-30%人但唔減老底
回復 生如夏花:
等你奮鬥二十年卷贏身邊幾乎所有人,一夜之間變負資產就知道了
15分鐘前 江蘇 回復

教育經歷

浙江大學
碩士 金融學
2016年 - 2018年

浙江大學
學士 金融學
2012年 - 2016年

浙江大學
輔修 英語口譯
2012年 - 2016年

source:
https://cn.linkedin.com/in/雯露-鄭-845a38a5
諗住防疫三年整死左 / 嚇走左一大批競爭者
自己既然存活落泥後面會一片光明
10k 變1k 真係幾癡線
2019後仲有一堆同事上車 除左恭喜都唔知講咩
由治入興係講香港

大陸至係遙遙領先
信習大就更加唔會買樓先啦
房主不炒啊
依單嘢擺明資訊不對稱搞到咁
佢係入面鬼知2019咩
做老賴,但佢份中金工唔比佢做老賴...會炒

結果,工又無,樓又無,錢又無....
仲要負1000萬....

真心比我都想跳
舊年買樓,應該係智力問題,咁睇唔開真係幫唔到佢
咁我寧願直接炒啦...
起碼唔會有錯誤既預期先....
大幅降薪=一齊縮開支
亮亮 麗君
呢行炒咗個班出去inhouse一樣減50-60%人工以上 (好彩嘅話)
唔少呢一兩年比人炒嘅係屋企量地超過9個月
好彩個班失業半年之後搵番份cut一半既工
唔好彩繼續量
隔離有幾個巴打行家都量咗接近半年cut之後6成

中資個班良心企業至少唔炒等你唔洗量地
top個堆例如呢間中金仲掛住個名
第時市道好既話(難d)外資第一時間搵呢班友開工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞