鍾意鄭國江邊首詞?

153 回覆
37 Like 4 Dislike
見過你po先認識佢哋
重有#123嗰兩首,呢隊樂隊係好鍾意將啲外國文化寫做歌,幾得意

classic

both are classic
其中一首小弟最鍾意小鳳姐嘅作品

https://youtu.be/m3NXYOdI6FQ?feature=shared
[徐小鳳:夜風中,改編自日本唱作歌手五輪真弓嘅<殘り火>]

作曲:五輪真弓
作詞:鄭國江

夜風中 自彈自唱
殘之火 似再難照亮
夜已靜 神迷惘 舊歡似幻象
夜風中 獨來獨往
殘之火 已冷難再亮
舊夢 如能再 難復那當日模樣

以往那火光化出千萬朵
情花明亮 天空中飄蕩
又像星光 想起心黯然
難忘淒愴 明晨紅日又上
我的心給光輝照亮
情愛的酸苦早已盡嘗
惟求向上 全忘淒愴
滅了火光 心也照亮

夜風中 自彈自唱
殘之火 似再難照亮
夜已靜 神迷惘 舊歡似幻象
夜風中 獨來獨往
殘之火 已冷難再亮
舊夢 如能再 難復那當日模樣

以往那火光化出千萬朵
情花明亮 天空中飄蕩
又像星光 想起心黯然
難忘淒愴 明晨紅日又上
我的心給光輝照亮
情愛的酸苦早已盡嘗
惟求向上 全忘淒愴
滅了火光 心也照亮
去到90 甚至 00 年代,好似Cable都仲會播阿Sam個學生哥MV
又有在森林和原野是多麼的逍遙嗰啲
仲依稀記得個腦殘MV有啲動物公仔彈吓彈吓
睇足幾廿年
然後,斷層出現
然後就再冇然後
香港嘅legacy
https://www.youtube.com/watch?v=pXu5Evh65wQ
徐小鳳 - 流下眼淚前
作曲:Vivian Keith、Ben Peters
填詞:鄭國江
原曲:Freddy Fender - Before the Next Teardrop Falls

若你愛他 我成全
我信愛情 亦信緣
你倆既愉快 我祝福你的愛戀
日後發覺他 心改變
我會再重現眼前
你我在 流下眼淚前又相見

就算再苦 也是甜
對你嘅愛情 沒法完
愛裏有誠意 這一生永不變酸
日後若你心 空虛了
我以愛情為你填

陪著你 永不疲倦
那處境 不管怎變遷
這愛念 沒耗損
是為了愛惜這段緣
哪怕抱殘月與年
答應在 流下眼淚前又相見

https://www.youtube.com/watch?v=sHw6UUgoxNQ
徐小鳳 - 漫漫前路
作曲:山木康世
編曲:吳智強
原曲:ふきのとう - 思い出通り雨

第一句以前俾人惡搞做:漫漫長路有包萬寶路,一包兩份煲

漫漫前路有幾多風光 一一細心賞
為甚留步回頭望一望 心中一片迷茫
默默看看天際白雲蕩 就像你我志在四方
但願與你歡笑地流浪 挽手他鄉闖一闖

漫漫前路有幾多風霜 一一去擔當
踏著前路兩家互守望 不必要怕路長
路上有你不會絕望 路上有你信念更剛
路上有你歡笑在浮蕩 滿山小草都芬芳
之後都重有陳以誠醫生、李家仁醫生、林慕德、韋然嗰啲頂過一陣雞頭嘅,同埋重有零星嗰啲粵語版卡通片主題曲,再之後就真係冇喇。今時今日最新嗰啲原創兒歌都係得返垃圾大臺同埋國務院臺嗰啲兒童節目嘅主題曲同埋入面某啲歌,但係都完全唔係以前嗰回事。以前個年代係除咗寫落大臺粵語版卡通片主題曲,同埋其他啲兒童節目嘅主題曲之外,重有啲就咁兒歌嘅單曲,係可以出到一隻全原創兒歌嘅碟出嚟

今日啲細路都好少睇電視,上網玩電話大把嘢睇,亦都冇人去寫兒歌了。除咗時代原因,兒歌、卡通片粵語配音嗰啲嘢,都係肯定又要屌柒返垃圾大臺

除咗原創兒歌之外,另外一樣廣東歌沒落嘅跡象就係冇曬原創賀年歌。唱咗幾十年,嗰啲兒歌同賀年歌都重係幾十年前嗰啲,冇得搞
鄭sir的文體類似三及第/文白夾雜
所以倒轉講,而家嘅人寫唔出咁簡潔而有意思嘅詞,換言之你用現今嘅白話文寫一首歌能夠傳遞嘅信息同情感就唔會有以前咁精辟,要用好多個音符先至表達到
Danny Chan:
快樂的醜小鴨、初戀、漣漪、有了你、突破、眼淚為你流、不再流淚
曾經一首歌好come聽,又洗腦又入屋仲會個個改歌詞
神奇大帝穿咗個窿
好鍾意佢個文白嘅balance
見過有啲人話咁做唔好,文白夾雜本身就係錯
但我覺得呢種文體好香港,好likey
整首冷門啲
包青天(亞視版)
https://youtu.be/tD2Ge4jtHYg?si=S5flLMxmuaihmjeA&t=76
1:16 開始
可以同霑叔填既”願世間有青天“比較下

作曲:楊秉忠
主唱:呂良偉

律法不會判忠奸 是非審判要人辦
俗流易染污 理清縱緩慢 決意為邪正分界限

惡行償還 報應不晚
恢恢天網 覆蓋人間
熱腸冷面 我心不冷
為了公理 警惡誅奸

法律共情義 相輔而行 我誓要將冤案推翻
記住這包黑炭 比鐵還更硬
呢首都係鄭sir
所以整體上我都係鍾意懷舊
鄭sir真係好鍾意同正邪定分界
https://youtu.be/5qP5v9vC9Pc?si=UMJZWKbX9YH94LVD

泥路上 常與你 踏着細雨歸來
梳衣半襲 雨裡並游 豈不快哉
雲淡淡 常與你 漫步細說將來
歌聲滿路 笑語滿懷 當初那知這是愛

離別了方知當初太笨呆
卻也太可愛
還願你珍惜當初那份情
情懷莫變改

泥路上 懷過去 又覺愛似菁苔
不經意地 細細蔓延 竟將我心滿蓋
La .............

雲淡淡 常與你 漫步細說將來
歌聲滿路 笑語滿懷 當初那知這是愛

離別了方知當初太笨呆
卻也太可愛
還願你珍惜當初那份情
情懷莫變改

泥路上 懷過去 又覺愛似菁苔
不經意地 細細蔓延 竟將我心滿蓋
魔鏡已經係好似維基咁,做咗最大華文歌詞資料庫,而家話收皮就收皮,大量舊歌冷門歌嘅記憶就咁就湮沒
https://youtu.be/R1RjxOOtL5M?si=yY8wO9BZElpDcC8C
我偷望 你偷看-林子祥

作詞:鄭國江
作曲:林子祥
編曲:Shris Babida

喜歡她那短短新裝 與天真的眼光
喜歡她似花般芬芳 這春天的女郎
那俏臉帶幾分春光 熱力似向我熨 那兩眼似水汪汪
她使我心創 喜歡她卻不敢開腔 無膽講都要講
喜歡她要講出心聲 盼嘴巴搪過糖
怕應約我不知點樣 鈍又笨又怪氣怪相
試試看勝癡癡想 儘管試一趟
我偷望 她偷看 眼睛好似做採訪
我偷望 她偷看 兩心早已投入網

可能本身係做小學老師,鄭國江啲詞通常都係平實正經,少少說教,但又帶點純真。感覺就好似睇緊小學中文教科書啲文章咁
優點就係好pure好true,message潔白易明
但喺商業市場入面,其實好蝕底因為冇人會想聽到依啲咁老正嘅詞
依首應該係鄭sir最迎合市場嗰幾首之一,好具體描寫到嗰種情荳初開puppy love
加埋阿lam演譯,一聽已愛上
點指兵兵又係好鍾意嘅一首
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞