杜琪峯: 唔鍾意《九龍城寨》但抵睇 ; 新戲搵Anson Lo擔主角, 表示「好唔好都要畀啲機會人哋」

217 回覆
470 Like 93 Dislike

杜琪峯出席完頒獎禮,接受傳媒訪問,問到有冇睇到近日屢創票房佳績的《九龍城寨之圍城》,杜Sir不但有睇,仲大讚抵睇。「《九龍城寨》阿瑞(鄭保瑞)套戲抵睇到爛,我覺得100蚊的話(戲票)值150蚊,不過我唔鍾意部戲,我都有同阿瑞講唔鍾意,但實在好嘢。抵睇,做到香港電影工業上的成就。」

早前《香港01》收到讀者報料,拍杜Sir正為新戲開工,主角更是MIRROR的成員盧瀚霆(Anson Lo),問到拍攝進度如何?「其實我就懶咗啲,拍拍下冇乜心情,得閒再拍,可能遲啲會拍得快啲,而家會慢咗落嚟,等我出完埠返嚟再諗下。」

至於點解搵睇中Anson Lo找他演出?「幾好呀,新一代係要支持,好唔好都要畀啲機會人哋,如果有機會你都做得唔好,就你抵死啦!呢行唔係一下登天,係要累積下,尤其做導演,一係你唔好做呢行,呢行就係付出多過收穫。」

對於後浪導演,杜Sir一再強調要有個人風格和原創。他坦言現在是要考驗現今小朋友智慧。「要做自己風格的電影,抄冇用,徐克有徐克的電影,王家衛有王家衛的電影,就算阿晶(王晶),屎尿屁晶咁叻,佢都有屎尿屁格,全港最高票房導演係佢呀!最緊要乜都可以講,追求藝術。成立鮮浪潮向來視原創最重要,我哋唔會影響參賽者拍攝,但要自己衡量,拍出嚟有冇人畀你放唔係我決定,係你選擇。聰明啲做人,有啲位閃下避下。留得青山在哪怕冇柴燒。」
有記者問到現時的社會氛圍對創作的影響,「大家都知嘅事,唔使我講,我只鼓勵大家唔好見到問題就驚,要諗聰明的方法,做好你嘅藝術世界,電影係好闊。」
潛台詞:佢做戲係唔得架,但老細俾錢開戲,點都要拍
同意
無女主角真係差啲
下集唔該有打女thx
屌打王家衛條支那閪
都唔係第一次 之前都有我的拳王男友揾向佐
穎鏇bb
杜sir 無啦啦上左神枱咁
就學人扮藝術家得閒先拍
毫無藝術感但教人追求藝術,同193 姜b 話自己造音樂一樣

杜sir d 所謂創作只係流於表面,
識講故事,識造起承轉合,但毫無藝術觸覺,基本上netflix 求其搵套劇仔d 阿豬阿狗導演都做到佢做嘅野
講多少少藝術嗰part
可唔可以請教下你杜琪峯喺藝術方面缺乏咗啲咩?
大癲
放逐同槍火都冇藝術成份
可唔可介紹有藝術成份既犯罪港產片黎睇下
識講故事,識造起承轉合

但係又講到阿貓阿狗都做到, 個人覺得你講嘢有啲前後矛盾
做得導演基本野啦下話..........
netflix 求其阿豬阿狗短劇都做到
但外國豬狗級數,擺香港就已經神枱咁
有無咁難明?
當年PTU都係拍左3年啦...幾時有講佢係拍得好快架?
藝術喎你知唔知咩叫藝術?
美術,靚畫面,運鏡擺鏡,角度燈光
唔係一味慢動作,飛幾隻白鴿就叫靚,叫妻美
呢方面the crown就神喇
飛幾隻白鴿???
懷疑佢唔識分杜琪峯同吳宇森
俾機會? 又唔見你畀機會連登仔
即係唔好
我明明地佢意思
因為有D野套戲格硬放入去
例如片尾情懷
同埋劇情較薄弱
佢自己既審美角度上唔鐘意
但商業上又非常成功 因為真係無悶場
值回票價有凸

結論:佢唔鐘意姐 唔代表套戲唔值得睇
杜sir啲場景超勁wor
成個畫面氣氛調度勁好睇
每個出名導演都有自己勁個飯
好似翁子光無端端學王家衛風再起時咪柒
最緊要乜都可以講,追求藝術。成立鮮浪潮向來視原創最重要,我哋唔會影響參賽者拍攝,但要自己衡量,拍出嚟有冇人畀你放唔係我決定,係你選擇。聰明啲做人,有啲位閃下避下。留得青山在哪怕冇柴燒。」
有記者問到現時的社會氛圍對創作的影響,「大家都知嘅事,唔使我講,我只鼓勵大家唔好見到問題就驚,要諗聰明的方法,做好你嘅藝術世界,電影係好闊。」

成段野即係四隻字 委曲求全
有骨

金主出到聲唔通唔俾機會咩
過幾年就到Anson Lo上神枱架啦
剪製作花絮,拍咁多日剪咁多日,跟足杜sir屌鳩啲柒頭,要屌屌吓屌埋揸cam條友阻住佢拍嘢,3個鐘狂屌足無冷場,實可以回返拍呢套爛片蝕嘅錢,做錯就屌
感覺佢唔係得閒先拍,係拍到頂唔順唔拍住
「其實我就懶咗啲,拍拍下冇乜心情,得閒再拍,可能遲啲會拍得快啲,而家會慢咗落嚟,等我出完埠返嚟再諗下。」

擺到明因為Anson Lo戲屎 但又要局住用佢 拍到杜sir自己都冇mood
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞