想分享下我係加拿大嘅支出同收入

106 回覆
97 Like 37 Dislike
因為$650 sharehouse係市面上係好少好少
要好爭彩先遇到

樓主冇講係識個位嘅townhouse
但一般townhouse市面租金都$2k up
佢仲要話係2個人share,條數唔太合理
townhouse應該最起碼2.8k?
溫哥華 兩個人洗同儲嘅錢同你地差唔多
加拿大就好7k型 物價比美國平dd 人工低過美國一大步
巴打讀邊科? 會唔會未來想留喺果到發展
如果想既,條path打算點行?
想知加拿大有乜揾工網
Yes 唔好意思講得唔清楚
我住二樓 同另一個室友share廁所
Landlord 住一樓
我讀商科 唔自爆啦
讀完都係諗住做返呢行 希望搵到
到時返香港嘅話都會做返同一行
叫做冇浪費到呢幾年
但呢啲野好難講嘅 暫時條path係咁諗姐
餐廳
你係邊度搵到個咁好嘅landlord
出街食嘢好似爭好多
學費幾錢錢
BC supportive housing一個studio獨立廚廁包食employment services 24hrs nurse monitor只係300-400
儲2500-3000係港紙定加紙?
講緊加拿大無啦啦講咩港紙
真,係香港一星期返18個鐘pt只係夠食
係香港一星期返18個鐘pt邊有可能又夠比租又食又答到車,只夠食,跟著訓街
而家加拿大返18個鐘pt就可以生存
計條數嚟睇下
上面樓主話返餐廳,香港返餐廳中位數60一個鐘
60×18小時一星期再×四=4320
4320港紙可以夠交租定夠食?當住公屋都唔夠啦

而家人地係加拿大一星期返18個鐘,一個月有1220加紙,夠交租夠食夠娛樂夠答車
1220都係夠交租同燈油火蠟
我諗加而家係Van食餐正正常常business lunch有apps main dessert大約CAD$40?
真 過到去又自由左 D錢自由左
人地樓主夠住sharehouse夠食夠娛樂
香港就算住冇裝修既擋房都要hkd6000啦…

你返18個中夠交租燈油火蠟 香港呢
咁一個月儲到2500-3000加紙都好好喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞