想分享下我係加拿大嘅支出同收入

106 回覆
97 Like 37 Dislike
話說小弟係多倫多已經生活左幾個月 行Stream A 讀一年書
本身積蓄唔算多 (香港做左年幾野) 叫做afford到一年左右嘅基本生活
可以比即將過黎又左諗加諗嘅人參考下

以下係以加紙做單位:

支出:
租屋: Townhouse $650 (全包, 非basement)
交通: $128 (TTC學生Pass)
飲食: $60/week (返餐廳Part time有公司飯食 呢到慳左唔少)
手機Plan: $29/month
雜費/娛樂: $50-100
Total: ~$1165/month

收入:
因為學生 每星期最多返20個鐘 我返18個鐘min pay
一個月收入: ~$1220 (稅後)

淨收入: = $1220-$1165=$55

帶返個頭盔先 租屋同搵工真係睇你好唔好彩 以上真係參考only
依家叫做唔洗食老本 Saving有得唔用就唔用
大家覺得有冇得再慳啲洗 互相交流下
$650 townhouse 1間房呀?獨立廁所?
Share house 兩個人用一個廁所 咁啱室友都係香港人
respect.
共勉之
學費唔計?
係 學費另計的
呢到只係講基本生活開支
應該改返townhouse做shared house
唔容易呀,ching加油
娛樂50到100係點做到
我個人比較摺 同埋屋企有部電腦
多數都係打下機解悶
同埋可能兩星期先出一次街玩
每次出街都係盡量搵啲唔洗比錢嘅野玩
參觀下博物館/農場咁
最遠個次都係去左Toronto Island玩
好苦行既feel
比我想像中平 7000港紙唔洗就頂到一個月
我都係 好多嘢都係唔值個價我寧願儲咗啲錢佢
上次去個f1 exhibition成50蚊一位
屋租嗰度慳咗唔少

我好多朋友住shared flat 上樓 都講緊1200 up

邊度搵到啲咁平既盤?
其實都係睇個人
我物質需求唔算大
同香港生活水平差唔多
當然都會間唔中online shopping吓
但主要係買必需品
屋主基本上都provide晒啲傢俬比我
係咪
有啲景點真係其實冇咩特別
不如留啲錢得閒食好啲算
我係用51ca搵
不過都係睇彩數
我頭嗰幾間都係伏
一係貴一係衛生環境極差
之後俾我好好彩搵到間平租得嚟屋主又好人
住得又近學校
早兩日啲煙花就算係免費都唔想去先唔講要同一大班印仔迫
啲煙花又唔係真係好靚 老實講喺香港一年都睇幾次 仲要靚咁多
好撚勁 我淨係租都已經多過你Total
點解咁都有負皮? d人接受唔到現實?
後生仔半工讀無父幹其實個個度度都咁上下
慳就無乜得好諗
你係要諗有無其他方法開源先岩
呢d就好個人睇你有乜專長
原來你係到出左post
我以前讀書都係同你差唔多消費
不過搵到份PT 返24個鐘一個禮拜
多過min pay少少
讀完書搵返自己個行會搵返多D
Respect
咁撚平交通好差?
大把人唔抵得人過得好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞