外婆隱瞞物業令一家被迫遷出公屋 再禁申請公屋5年 婦人申司法覆核質疑「富戶政策」違憲

172 回覆
22 Like 242 Dislike
就算唔係樓 , 老人家收埋D現金棺材本都唔出奇 , 仔女問佢都未必想講
可能收埋幾十萬喺月餅罐到 (令家庭收入總額超標)
踢爆左 , 懲罰唔知情既人 ?
唔知真係唔出奇 , 有D老人家被人呃幾十萬種金騙案 , 屋企人都係唔知架

等如 老公被揭發重婚 , 新老婆未必知情 , 無理由拉曬老公同新老婆坐監

袁老爺著草 , 佢新抱仔都可以事後先登報脫離關係 , 調查完都無懲罰啦
一開二,再搬返原本嗰度住
如果有計將間公屋放租出去
即係有1公屋1私樓放租,真係唔駛做都個個月有足夠收入
問題係阿婆申請公屋果陣已經隱瞞
由一開始佢地成家已經冇資格拎到個公屋單位

仲需要理其他人知唔知情?
大種乞衣
緊係納稅人
甩戶後應該唔可以住返本來間公屋,咁呢9年佢住邊?
都得嘅,政府幫你免費要咗層樓再比過間公屋你
阿婆死左層樓冇搞繼承咩,不知情?
你都on9
未死果陣唔知好正常
驚你謀佢地身家

死左之後先知 果陣無隱瞞就得啦
23年11月死,房處就即刻查冊,明造佢
總之出事搵個人揹晒就ok
想要返申請公屋資格之前
麻煩找清左呃左9年公屋市值租金差先
而家唔洗你還錢 剩係要你搬走加禁5年申請公屋已經好仁慈
根本擺到明成家貪得無厭
明玩對抗4張都黎仲未生仔仲要霸住公屋
幾廿年前有人想溝佢呀婆,惡意寫佢名送左層樓比佢
幾廿歲人仲小學雞式駁咀
留番同個官講啦
她指其外婆是文盲,未必是故意隱瞞資產,她也對外婆虛報資料一事毫不知情

文盲唔代表係弱智
如果求其一句話唔知就叫冇隱瞞
咁個個賴個有樓既老人家都可以住公屋啦
係睇你查唔查到我有啫
她也對外婆虛報資料一事毫不知情,卻被終生懲罰不能獲批更好的公屋

緊跟中央~!! 呢D叫<連坐法>一人被抓, 全家受罪~~
唔係話唔俾你覆核,不過踢走左離開公屋先
有咩慢慢講
理論上同實際上唔同
富戶政策只係防止有人濫用資源,唔俾違反條例嘅得益人士5年內申請公屋係連帶條款,並非刑事罰則,知唔知情下客觀情況都係佔用左大眾資源,理論上唔想有後續罰則,就應該補償之前非法佔用左資源嘅差價
又係女人
個個都話唔知咪玩撚哂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞