有片 呢位司機下半身應該烤熟晒

314 回覆
88 Like 12 Dislike
無錯 拍片條友應該上去救人
反正邊個都好唔係自己上就得
如果落車就接地,咁留係車上打電話救求係可行辦法。
第一條問題要答可以好複雜即使唔考慮到電壓嘅影響 其實地表一般都已經係唔錯嘅導體 一嚟成分複雜通常夾雜導電物質 二嚟地表面積大 by ρ = RI/A 面積越大 電阻率越低

第二條問題 個電線桿跌落地表接觸個一點就係成個電場嘅中心 以此為圓心啲電荷向外輻射擴散 你隻腳離呢點嘅半徑越大電壓就越細 幾遠先叫安全唔得作準 當然越遠越好

第三個問題 今次考慮電壓嘅問題 電壓夠高嘅時候有個現象叫電擊穿 簡單講就係電壓高到令非導體都變埋導電體

第四個問題 電流要通你個人體有兩個條件
1. 你人體嘅電阻要夠細 係呢個case電流一係流經你人體 一係流經你兩隻腳之間嘅地面 雖然上面提到地表嘅resistance係細 但比起真正嘅導電體依然大好多 所以當電流揀行地表定係人體嘅電阻都係差唔多

2. 你兩隻腳之間要有足夠電壓差 上面提到電荷以電線桿同地表嘅接觸點為圓心向外擴散 加上地表本身唔算真正嘅導電體有一定電阻 導致電壓離圓心越遠越細 所以你對腳分得越開距離越大 電壓差就越大
開頭唔明 見到尾先知原來撞到電欖
常識係應付日常情況
條片入面情況已經係反常
香港對上一次有非工程人員俾高壓電纜電死係幾時
即場火化
即日拎骨灰
觸電係到landing
其實成架車冇分係咪金屬都已經超高電壓
你唔好一手掂車一手掂地就得
開心
多謝解答
連登真係需要多啲好似巴打你咁唔吝嗇地分享知識嘅人

聽你講完先知「電壓差」呢個概念
係咁意google學下嘢
https://longzhong.com.tw/zh-tw/blog.php?act=view&id=20

咁係咪如果人類凌空單手捉住電纜都唔會有事架
應該無事嘅
除非電壓夠大 擊穿你同地表之間嘅空氣 咁你就gg了
唔洗快過光速, 你唔好形成有電壓差既回路就得

理論上你只要係單點著地, 而身體另一點離地距足夠既話唔應該會電到
唔係喎我諗諗下
其實係咪就算凌空擘大雙手捉住電纜都冇事
條電纜suppose係一樣電壓
行近嗰一刻已經去咗天堂
yes 因為電纜係良好導電體 電力損失低 所以你兩隻手即使隔開1米個電壓差依然細到可以忽略
弱智支支toy
成日睇啲印度人企上火車頂hi到電纜秒速釘蓋
搞到我以為電纜係一掂即死
原來係因為啲印度佬踩住架火車唔記得跳高
https://youtu.be/9YmFHAFYwmY?si=5T7wsZWRfm0tJpo4&t=63

真係淩空,用直升機飛埋去,再隊支棒埋去Balance potential。

不過你要著防護服,確保電流唔會流經你個身,先可以安全做到呢個動作。
成個po都無人講條高壓電纜架到咁矮
twitter
10 後識x 唔識twitter
小學姐
明明中學學過高壓電都會電到膠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞