中環奪命車禍菲籍女傭被控危駕致他人死亡 案件今日開審

76 回覆
79 Like 6 Dislike
你啱丫, "付"法律責任之馬.
住深水灣有咩付唔起? 又唔係要負法律責任.
你第一句已經錯啦 佢而家就正正唔係有車牌就做得司機

如果僱主符合以下5大要求,其實是可以向入境處處長申請「外籍家庭傭工擔任駕駛汽車職務申請特別許可」:
i) 外傭必須持有有效的香港正式駕駛執照,國際駕駛執照或P牌均不會被接納。
ii) 僱主必須提供合理原因,證明外傭需要擔任由5種主要家務工作 (包括家居雜務、煮食、照料家中年老人士、保姆和照顧小孩) 所產生或附帶的駕駛工作,並提供該駕駛工作的具體詳情。注意,外傭駕駛接載家庭成員上下班或消遣、搬運貨物等並不涵蓋在內;
iii) 外傭駕駛之車輛必須為家庭房車或不多於8座位的小型房車,並登記在僱主或其配偶的名義下。如果外傭駕駛的是公司車輛,僱主則要提供由該公司發出的證明書,證明車輛是提供予有關人士和其家庭成員使用。此外,僱主必須列明外傭駕駛車輛的類型、牌照號碼和所有權;
iv) 外傭必須住宿在「標準僱傭合約」上訂明的僱主居所中;
v) 僱主和外傭必須在申請表格 ID934A 上簽署,表明雙方同意並遵守所擬定的駕駛職務
又係包頭佬
又係力架
我係窮撚,冇菲傭,冇司機...
個人認為『有車牌』就可以做司機
有車牌就做得任何人嘅『司機』
因為我有車牌,係我老母嘅司機
而家咪就係你個"個人認為"錯撚左囉
而家寫哂出黎講緊外傭要有條件先做得僱主司機呀
你仲講乜鳩有車牌就可以做司機 咪錯撚哂囉
反而想知外傭可唔可以自己擁有一架車自用
一個外傭如果有香港居民身份證+車牌 做車主冇問題吖
買架車俾姐姐自己揸嚟玩下
並唔屬於司機吧
Duty list 可能有寫明要揸車,唔通咁都有錯?
有車牌點解唔可以揸車
只係咁啱車住個雇主
有咩留番同個官講囉 佢信你咪得 唔信你咪收皮囉
其實呢啲野好易刷掂佢,理由大把有得你作
我未申請過 唔知有幾易批
d賓賓係街行都成日亂9咁撞
你要證明到佢做嘅嘢係符合法律上司機嘅定義先可以定罪喎
唔係睇個官信唔信你喎
2012年P
佢本身黎香港係做外傭 揸緊車咪做司機囉
原來賓妹可以幫老細揸車?
咁唔揸得車點解可以有考車牌嘅資格
揸得車唔等於可以從事司機工作 搞清楚先啦on9
所以咪叫你搞清楚咩叫司機工作先囉on9
車住條友就叫司機咁係人都係司機啦
唔通有間公司嘅員工收工兜埋老細又叫做司機咩
講緊喺法律層面對於司機工作嘅定義唔係你9up就係
留番同個官講啦 車自己僱主係瓜田李下 上到法庭唔係就咁比你拗兩咀就贏 要個官信你

入境事務處唔比外傭專門為僱主駕駛
呢到講專門 專唔專門咪上到庭去拗
佢個司機工作申請入面有講好多條件 例如主要行程, 行程頻率咁
你拗到係次次都順便兜埋僱主咁咪得有機贏囉 但係如果本身架車係僱主唔係個外傭既 你都好難拗啦
唔好笑層主啦,人地小學未畢業
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞