中環奪命車禍菲籍女傭被控危駕致他人死亡 案件今日開審

72 回覆
76 Like 6 Dislike
中環於2021年12月發生車輛溜後車禍,一輛私家車由卑利街「長命斜」直衝百米,造成一名外籍女子死亡,另外有7人受傷。懷疑涉案的菲律賓籍女傭被控一項危險駕駛引致他人死亡罪。她否認控罪,案件今日在荃灣法院(暫代區院)開審,預計審期6日。

44歲女被告Magsino Reshielle Lagurin,報稱任女傭,居於港島深水灣。她被控於2021年12月10日,在中環士丹頓街與卑利街交界,在道路上危險駕駛一輛私家車,引致Ma Elodie死亡。

承認事實指,案發時被告為家庭傭工,涉案私家車的登記車主是被告的僱主。被告在2012年考取「P」牌,翌年獲得正式駕駛執照。案發當晚約8時,天氣良好,路面乾爽,死者被捲入車底,全身多處受傷,翌日傷重不治。被告承認是私家車司機,案發後即被執法人員拘捕

香港D菲傭真係多才多藝, 連司機都要做埋。不過個僱主都好嘢吖,咁放心交架車畀個菲傭揸。
報稱任女傭,居於港島深水灣

僱主有咩要擔心?
架車有事咪揸另一架囉
幫僱主諗埋 菲傭如果罪成,僱主係咪可以即炒唔使賠
又係菲律賓狗做咗錯事,老閪都唔認
住深水灣獨立屋嘅話
呢種老闆好鍾意請個做得嘢嘅菲律賓姐姐做工人阿頭
再請佢個菲律賓老公做私人司機
跟手有個香港助手幫手同佢哋溝通 安排行程
大把帝王式享受係想像唔到
僱主應該都唔會請律師同佢打嫁啦
正如大公司都鐘意外判工作,責任唔上身
不過多數都唔會請P 牌
如果無罪, 駛唔駛畀返呢幾年嘅錢佢?
僱主: 一路比佢放no pay
女人+車
撞死人有咩打,認罪快快手坐完好過
要照包每年一張來回機票?
死臭閪菲傭
佢都唔係P牌
南區係咁ga la
你試下番學放學時間去果堆國際學校
唔係菲傭就係賓仔司機接送
車死人撻暴龍哥個名就得㗎喇
理hi佢
以前有規定外傭唔可以做家庭司機,幾時修左例??
個車主(外傭)僱主好似都係外籍?
中環私家車溜後車cam片曝光 有女士瘋狂尖叫
https://lih.kg/bfdbgNV
女人
元朗大把,以前見過賓賓楂 Benz V12 去合益街市買餸。
有無可能個外傭係替死鬼
可以另外申請
撞死果個女仔仲要幾靚下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞