羅先生:很開心,很興奮!!祖國咁犀利,嗰條港珠澳大橋都震撼世界,何況喺呢條(深中通道)?

257 回覆
18 Like 248 Dislike

【深中通道/北上消費/七一假期】深中通道今日(30日)開通,縮短兩地的行車時間,不少本地旅行社推出行經深中通道的旅行團,首發團今早經虎門大橋北上,團友在中山稍作旅遊及午膳,重點行程是回程經深中通道返深圳。有經常到中山遊玩的團友表示,以往陸路經常塞車,今日參加深中通道首發團,「興奮到瞓唔著」。

旅遊促進會總幹事崔定邦表示,深中通道開通,會開發即日中山團,加上臨近暑假,到廣東西岸的團會比4月份增多一倍。

團友期待中深通道開通:興奮到瞓唔著

團友羅先生與姐姐一同參與旅行團,他表示 ,原以為28日深中通道開通,所以參與了今日的旅行團,以避開人潮,但十分興奮今日能在首日體驗深中通道開通。他對於可以體驗深中通道,心情興奮,「祖國咁犀利,嗰條港珠澳大橋都震撼世界,何況喺呢條(深中通道)?」

他指,以往亦曾虎門大橋附近交通擠塞,車程比預期時間多花一小時,相關中山通過開通後會多了到中山旅遊。

林先生與太太一同參與旅行團,主要是希望體驗深中通道,林太表示,對於開通,期待已久,「興奮到瞓唔著。」她經常到中山旅遊,曾經在虎門大橋附近交通擠塞,車程比預期時間多花四至五小時。

隨團的崔定邦表示,近期市民對深中通道旅行團的查詢增多,由深圳到中山市中心的行車時間減少可以令行程增多,「我哋有個團今日會飲埋下午茶先返香港。」

他指,深中通道開通後,一日遊的行程不再限於深圳,一日遊旅行團可擴展至順德、南海。深中通過開通,加上臨近暑假,他預料到廣東西岸的團會比4月份增多一倍。
珠澳大橋
一百年都會唔到本
新屎坑,睇你回程塞幾耐
住在井底的感覺
條路畫哂行車線畀班生番 冇一隻跟
一招廢咗港珠澳大橋
當年蘋果早已預到
笑咗

班老野算唔算路膠
好笑過巴膠鐵膠
真係有樣睇
我都想講。又開哂車門唔知jm9. I am legend 末世feel
高鐵一樣 起就吹到大一大 有信心50年營運周期唔虧本
起好每年倒貼幾億落去
不過,深圳同時正在興建橫跨珠江連接深圳及中山兩地的深中通道,預計2024年落成,總長度約港珠澳大橋的一半,約24公里,屆時來往兩地便毋須經廣州,由中山到深圳機場只需20多分鐘,與南邊的港珠澳大橋相距僅38公里。
所以成日都話,只講硬件可以起到好高好大好長
但一應用就…
交隧道費+智商稅
橋膠
日本
? 你講出嚟會唔會笑死人

原來仲有條伶仃洋,起埋嘅話條港珠澳應該廢晒武功
深中巴士¥18

澳博其下港珠澳金巴¥65-70

明哂
你個女條陰道仲正啦
Cls莞式iso先係震撼世界
你條老嘢後生果時無試過咩
冇一條線嘅車係行直線
以為又是羅同學

羅生唔知塞到瀨尿未
係咪有啲車叉唔足電半路死火4線都搞成咁
以為又搵佢唱歌,咁似歌詞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞