連登仔最鍾意笑嘅支付寶有NFC payment啦

52 回覆
10 Like 63 Dislike
點答你
你又掉轉嚟講
之前d android機唔係部部都有nfc
qr code 係方便到人
NFC 要兩邊有先用得.
佢寫話要解鎖電話 再拍落去
之後會自動開支付寶再確認
多咗個確認應該係用防Alipay NFC p2p transaction?

有都唔撚用
根本呢d先係standard囉
其實支付寶 本身係無問題

最大問題係 大陸人 成日拎支付寶出來打J
吹到支付寶 領先全世界, 好發達, 好強大
然後再恥笑全世界仲用緊現金

即係最關鍵是 大陸人果種 自大態度
你靜靜地用, 都無人理你
但你衝出來大大聲吹到自己領先全世界, 就係引人屌返你

最搞笑係, 電子支付 其實早係幾十年已經出現
香港 1985年已經有易辦事, 是最早既電子支付

家陣大陸人拎幾十年前既科技出來玩, 跟住吹到自己發明, 再吹到領先全世界 ,根本係衝出來柒
情況同用八達通打飛機一樣, 用人地技術吹到領先全球
唔係話當年唔勁, 不過吹大左
不了
點解又抄洋鬼子用nfc
點解唔寫中文用洋文
重點係大陸之前所有低檔機都無NFC,得貴機先至有,所以只能用QR。而家NFC機平左,其實係追緊落後
依家先有真係好先進
你咁講,其實八達通都係用NFC,咁八達通都好唔安全
要NFC 點解要用支那寶
我直接用八達通 credit card 唔好?
唔敢用 sor
有冇諗過face id 會比人斬個頭落嚟偷你電話用
之前唔月係話閪code好先進咩
八達通落後咩
而家算點呀
開倒車呀

你老母
咁你叫之前盲撐閪 code 班傻鳩情何以堪
用番debit card paywave 咪得law
又唔使咩綁定銀行
on99
8仔又有信用卡又有
咁點解無啦啦要裝多個支那寶
大陸上面嗰2樣都小商家佬收

不過我又唔明點解要裝支付寶, 佢地we7 都做到99% 既野
除左馬雲集團一開始唔收we7 之外
點理邊個領先都好, 依加咁多電子支付工具當中,最快亦都係最準既, 就係八達通
嘟果下contactless依加都已經好接近, 不過當年黎講係好出色
可惜局限左係offline payment, 對數同退錢都唔可以即時online搞晒
有都唔會用, 支付寶其實好尷尬 , 深圳8 成唔收支付寶 , 香港又唔多做得起
深圳點會唔收支付寶?
我會去嘅地方得超市會收支付寶
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞