連登仔最鍾意笑嘅支付寶有NFC payment啦

52 回覆
10 Like 63 Dislike

之前笑佢開qr code出嚟

依家有nfc

仲可以笑佢乜?
有無諗過好唔安全,隔空俾人偷哂你d 錢?
因為iOS終於開放NFC 畀app用。
平心而論,呢個係進步。問題係點解重需要有錢包呢個概念而唔直接係銀行扣數?
連登仔笑既唔exactly係qr code, 係本身alipay呢個keyword, 就算佢哋整到乜技術突破先進科技都依然會繼續盲反
其實隔安嘟唔到
証明愈來愈唔安全
其實NFC payment有幾「技術突破」?
八達通N年前已經做到嘅嘢
咪同qrcode一樣,喺alipay出qrcode之前一早已經有,仲要係日本發明兼沿用,然後alipay一用, qrcode就突然變咗落後科技兼用就係折墮,今次nfc一樣啦,學你話齋八達通N年前已經做到嘅嘢,明明alipay開始support係好事亦都唔係d乜奇怪野,跟住樓上已經開始講到nfc點點點又唔安全又剩,只要係出現喺某d要盲反嘅keyword度嘅時候,就算果件野係平常又好,又先進又好,都會變咗係袋底泥
掉返轉睇,支麻仔最鍾意笑嘅NFC連支付寶都要用啦
相對IC card技術, QR code的確係落後科技兼折墮喎
要定喺個讀曲機度一兩秒,慢撚到抽筋兼阻撚住地球轉
係咁高科技嘅話一早日本都用咗QR Code支付而唔係發展IC Card支付系統啦

同埋我係見你吹撚到Alipay依個NFC payment咁撚高科技,咪問你有幾「技術突破」囉,你又九唔搭八
你係咪點錯相
不如你望返自己噏緊啲乜先?
簡單啲講
銀行出糧直接用fps/Applepay綁bank account/debit card埋單找數
八達通綁credit/debit卡自動增值
其實全程無需要將啲錢轉黎轉去
呢個技術幾年前已經work緊
比錢連screen都唔洗unlock
唔係咁都要賣關子呀?不如你直接quote我邊句吹到佢有幾技術突破啦
除非有一日轉埋去支付寶出糧
否則都係貪佢啲優惠
始終係 made in rpc
你應該問啲QR code 支持者可以講啲咩

咩新四大發明, 最後都要好似信用卡八達通咁拍卡
要加張Ali pay card入Apple wallet咁用?
唔係, 直接支付寶用NFC 技術
唔hold你舊錢佢點搵錢
淨係收渠道費都唔夠佢食啦
佢仲要拎錢做放貸呢
點trigger NFC activation?

Apple wallet (除咗八達通加落express card係24小時stand by) 都要user揀用wallet入面邊張card先會NFC扣數

裝咗Alipay login咗就24小時全天候自動感應?
係笑用支付寶嗰啲傻閪
香港版用到?
又話qecode好先進?做乜要倒退?
咁你咁講掌紋俾錢呢d肯定係近年先有添
你會唔會讚係技術突破
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞