TVB News 市民指深中通道通車後 會多些北上消費「差不多等於由屯門去尖沙咀」

83 回覆
19 Like 12 Dislike
屯門喺佢心中係正中心
南下機場尖沙咀 北上中山
去一次日本7日幾錢,去深圳7日幾錢,用下個腦(如有)
10算都大把人去啦on9
可以中山大笨象
日本愈來愈多野玩,香港愈來愈垃圾
https://lih.kg/3419312

你都好鍾意去日本啦
1. 最初直情冇深圳。香港而家係用返北大嶼山公路,慳咗唔使起屯門南繞道--屯門港口快速公路嘅錢,而且欖隧公司等反對10號幹線。但條路本身就貴咗又廢。
2. 對屯門係唔直接,因為要環繞青山,冇隧道穿過。後海灣海岸路好早已經否決咗,都係駁後海灣連線。
因為香港如果係爛角咀登陸,穿過青山都好難起,而且屯門公路本身都好飽和,所以利用北大嶼山公路+機場效應

之後深圳因為比省政府排斥 (當時廣東省政府係廣州南方人勢力,根本唔妥深圳班撈狗,而且深圳唔上省稅) 唔比起深中大橋

深圳就想南下求香港搭單搞港珠澳雙丫,不過雙丫真係唔科學,因為兩組城市既緯度根本唔對稱,深圳支軸仲長過一條深中大橋

後來維尼掌權,深圳比習近平扶植做南方殖民主,四圍大咬,深中大橋可以拍板,深圳仲特登搞死廣州,條橋搞到大船以後入唔到廣州,深圳呢隻狼胎狗,南方毒瘤一舊
唔係,你睇清楚佢講咩。不過有啲我唔太確定內伶仃大橋有冇點駁深圳,反而伶汀洋通道當時就有,即係香港甩咗。所以呢張圖啲新聞係亂將以前雙Y同而家唔知邊個幻想拉埋嚟講,正常唔會而家再改建

https://web.archive.org/web/20120620141735/http://www.southcn.com/news/gdnews/zhzt/yga/ygadq/200308071260.htm
港珠澳大橋香港段表示我屌你老母咩
呢幅圖係深圳亂畫
當時佢比省政府排斥
所以南下香港博懵想搞港珠澳雙丫
你睇條紅線,無啦啦要香港為佢走遠幾多公里
係海中心咁起法要洗多幾多錢
呢啲牛屎地方等車都冇咗半個鐘啦
伶仃洋方案果時,深圳都只係一條毛
只係珠海想連起香港,好似深圳咁可以纏住香港乞食
當時珠海一廂情願起埋淇澳大橋
但係衛奕信+彭定康仲比緊支共屌玫瑰園計劃係基建債
港英點陪你珠海顛
而家好多人對屯門嘅認知就係
屯門有西鐵 所以出入市區快咗好多
但係諗唔到駁去西鐵站果程輕鐵
計埋等車分分鐘耐過坐西鐵
港燦係咁,以為自己有自由意志其實跟風
紋身又係咁,個撚個都走去紋
行青山公路駁青山道,去到深水埗入大埔道,喺太子轉入彌敦道,沿途要停 N 個燈位咁樣行
日本賣點係高質
一小時生活圈又嬴
好明顯上面果段係講緊深圳
港豬橋又準備塞到傻
今日通但無咩人講,無咩熱度咁,個度無野玩?
支持返去睇吓,國家發展一日千里
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞