TVB News 市民指深中通道通車後 會多些北上消費「差不多等於由屯門去尖沙咀」

83 回覆
19 Like 12 Dislike
有市民指深中通道通車後,往來中山較以前便捷,會多些北上消費。有跨境直通巴稱車費可望下調。

不少港人閒時都選擇乘直通巴士到中山消遣,現時前往中山取道的是虎門大橋,車程需時約兩個半小時,若塞車就要更久。

深中通道通車後,行新路可快約一小時,吸引力會否大增?

王女士表示:「差不多等於由屯門去尖沙咀,我兩邊都有地方住,都會多些上來。」

彭女士說:「會多些來,因為有朋友在中山買了樓,一定會密些來,最重要去食、我們喜歡吃東西。」

https://news.tvb.com/tc/local/667d3fccf321b68ce96bacbf/%E6%B8%AF%E6%BE%B3-%E6%B7%B1%E4%B8%AD%E9%80%9A%E9%81%93%E5%B8%82%E6%B0%91%E6%8C%87%E5%8C%97%E4%B8%8A%E6%9B%B4%E4%BE%BF%E6%8D%B7-%E6%97%85%E8%A1%8C%E7%A4%BE%E7%A8%B1%E7%AF%80%E7%9C%81%E4%BA%A4%E9%80%9A%E6%99%82%E9%96%93%E4%BB%A4%E8%A1%8C%E7%A8%8B%E8%AE%8A%E8%B1%90%E5%AF%8C
屯門響佢心中就係中山
其實啲人有冇計埋上大陸果段路程架
佢記憶嘅屯門去尖沙咀係咪40年前
屯門去深圳灣好快
市區去呢啲有牛嘅地方快極都要九個字啦
所以話住喺市區嗰間其實最撚無知, 仲以為自己喺地球中央
深中出行 is good
現在有幾快十分鐘到達?
屯門餐廳同鋪頭可以摺9成
拆關?
佢以為個個住上蓋
碼頭個班搖輕鐵都十幾廿分鍾先到西鐵站
港共 家陣 就係想盡辦法令 港豬北上消費, 振興大陸市道

香港商家 就唔好彩了, 以為港共 同自己坐同一條船
事實上港共 只係幫中共做事, 唔係幫你香港商家做事
遲啲會唔會有深珠大橋?
咁就真係大灣區形成咗,香港要退化了

咁係咪個個住近直通巴士站

而家香港去中山係咪十分鐘?

名存實亡
其實北上有咩咁吸引
基本上食完野
行商場賣d野同香港冇乜分別
行街舖又唔入流條街又冇乜特色
食以外又唔見平得幾多甚至更貴

利申:去過幾次深圳
唔知以為個個住中山直通巴車站

d無知人成日用乜搭飛機去台灣都係一個中,唔駛計check in同去機場時間,咁講將軍澳出觀塘都唔夠地面上大氣層快,枝火箭5分中就上左去
咁你問吓啲人點解要去日本
因為平囉

留港做生意最好
去日本點會平, 主要係香港人真係喜歡日本

但去大陸就真係因為平
一定要中山
主要原因係港豬喜歡跟風囉

2023通關之後, 就有風向吹捧「北上潮」
講到北上消費先係 潮流, 你唔北上消費就好落後
所以港豬為左證明自己緊貼潮流, 紛紛跟風北上

類似2021吹捧mirror一樣
當時又係吹到 追mirror先係潮流, 你唔追就係落後
所以當時港豬個個都話自己係鏡粉
有班口腔期,人生目標就係食

肉體去咗投票
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞