BRK 之亂 IB 自己食咗48 mil loss

122 回覆
52 Like 3 Dislike
今年就唔知, 舊年就賺680幾mil,呢鋪就輸咗6-7%到啦
所以就係話

如果nyse冇取消185啲單, 咁你講既185 秒jump 返原價就成立, 劵商就一定要食曬
但nyse取消咗185啲單, 咁你講既185 秒jump 返原價就唔應該成立, 而根據185呢個價而落既market單亦都唔應該trade
4800萬鎂
無錯
但係停牌到復牌只係好短時間發生
見 185 而落 market order 已經射咗出去
返原價就同你掃貨
因為呢單野發生係brk.a 先會咁
因為185->600,000 個差價太大

如果一般股 復牌 升到溶斷
就唔會發生咁嘅事

當然你可以話佢升咗就應該取消張單
咁假設只係升5% 又取唔取消?幫你取消咗
而啲人買唔到又只會怪券商
佢點同你決定升幾多%先取消

事實上185就係過咗purchasing power check
秒jump前你可以話brokers 無再check多次
但唔可能話185後嘅deal 都要nyse取消
Market order唔代表可以比你無限margin
"停牌到復牌只係好短時間發生"
唔知點解你會咁講, 當日停咗好撚長時間

"唔可能話185後嘅deal 都要nyse取消"
佢可以唔取消
但IB都有道理去要求佢賠

因為185呢個價係nyse feed俾佢
而turn out呢個價之後取消咗
即係nyse feed咗個唔應該存在既information俾IB
而IB因為咁而有損失, 道理上要nyse賠錢都不無道理
馬上校你幾時破產
paper trade就唔會 因為交易所都要紀錄

問題係paper trade變相由券商承受賺蝕 不但犯法而且可能蝕到仆街
Again
如果一般股 復牌 升到溶斷
就唔會發生咁嘅事
停牌 後牌 185 -> 2xx 升溶 停牌 復牌 —>>
停牌 復牌 185 -> 600,000

佢有道理要求NYSE
都有道理要求客仔揹返
責任大家都有
不過佢揹晒咁解
仲有就係重開~640000,升到~740000
又冇停,跌返落黎又係冇停

唔知係咪正常
正常
未到熔斷

講咗n次,brk.a 本來就量小價大
呢啲唔係散戶玩
大戶係睇住啲market order黎食
傻散衰貪心
抵撚死
其實唔難
因為limit order個limit price如果高過賣價,就會搵最低嘅賣價成交
所以可以將啲market order 全部translate哂做limit order, limit就係個account嘅buying power,就可以做到market order with upside protection
咁就唔怕追價over margin嘅情況
喺user角度睇同market order冇分別
停牌時你仲落 就係你自己問題啦。停左牌係人都估到有問題錯價啦。

下下停牌 就唔比人落盤 你估冇人嘈咩 炒gme 一日都停幾十次啦 個波幅都係痴線架喎
即係唔係交易所提供既 market order 啦

咁係咪即係依家冇間劵商防到

依個function 交易所套系統根本就冇提供
將所有責任推晒俾老散而唔改善系統漏洞無助管理風險,法律上個責任推唔推到俾老散都係次要,就算俾你推到但班老散冇錢找數個券商咪又食番晒,券商要保護番自己就要停牌唔俾落巿價盤
係人都知果日係系統問題
只係系統上好難擋

萬一下一次真係急插就擋,咁咪阻人發達/逃生?
準備劏客填數
咁百幾蚊買到果D咪贏到開巷
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞