BRK 之亂 IB 自己食咗48 mil loss

122 回覆
52 Like 3 Dislike
做過risk & compliance 就唔會好似你9 up
券商係有duty of care 既責任,特別你既客係retail investor 唔係professional investor,owner of system 係有責任避免呢d事發生,呢類risk control 既野一定麻煩,但唔麻煩就唔會出糧俾人做呢drink management

利申:做過risk & compliance ,有FRM
咁唔小心市價放個D拎唔拎得番啲錢?
IB會唔會有得追返exchange
啲傻鳩傻到話券商cancel order
根本唔係cancel order, 係券商幫班傻鳩找數
當廣告費
班大戶係咪一股執10皮美金咁上下?
直接唔做班連market order都唔識玩兼輸打嬴要既傻鳩生意好過啦
班on9仔自己柒撚左就應該咩飛
輸打贏要
講緊既券商本身有責任避免咁既事發生
做唔好既為左reputation 又好,避免litigation 又好咪要自己食舊錢

幾年先一次但個severity 咁高,喺operation risk 已經要red flag,只有你呢類行外人先話唔駛理
其實無論幾時
都唔會市價入同走
吓??
你都戇撚鳩
你行內人 咁點設計一個系統防到類似事件

隻股跌左999% 落個盤 -check 完 夠錢 -上左交易所

停牌

重開個價升返999% 交易所返個指令話你入左

你知道個流程 就知劵商 冇咩法子防到

唔通拎昨收價黎 check你夠唔夠錢買?到時又會有第二個問題。

除左停牌果時 del 哂d 入左機既盤 成件事 係冇自動系統可以阻止

即係要交易所做野。d錯價盤 一直都係要通知交易所做野。一直有機制係取消錯價交易

掛左上交易所既盤 比唔比你取消到 都係交易所個系統做

交易所先係責任方。 你參考下日本股神事件點判
劵商通知交易所後既責任 都要交易所食

依家係你貪心搶錯價盤 唔理個風險,其實落盤者都有責任。

近既例子

倫敦金屬交易所(LME)及 LME Clear,贏得了對沖基金 Elliott Associates 和做市商 Jane Street Global Trading,就 LME 去年取消上百億美元鎳交易的決定而在倫敦提起的訴訟
點解其他券商又做到?
例如停牌時唔俾落巿價盤同取消所有巿價盤已經解決晒問題
如果買唔到又升左你就會鬧ib 點解唔比你買
IB今次良心企業 但如果之後經常咁 會唔會賠太多錢
成間公司收隊呀
牛牛反而今次或成最大贏家
直接唔畀落單 0損失 幾有feel
邊個話唔俾買,一開番巿你咪落番巿價盤
一係自己停牌時落限價盤
FT直頭買唔到
我就係要呢d 答案

利申做緊ia
3rd line喺度指指點點,跟住係咁落簿話個個process 都high risk 要mitigation
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞