[冇圖] 原來而家啲中學生唔止講普通話,連做功課都全部殘體字

176 回覆
408 Like 36 Dislike
你依d直情係on9
點解唔用得殘體?
文字本來就係進步既產物,
簡撚化左係可以寫快d,
有咩唔得?
秦始皇逼人用小篆,你地就係班堅持用古文字既on9。

你地d on9,完全係中國人儒家果種泥古守舊,
死都覺得以前果套好。
等於以前有人話,唔好撚守孝三年啦,
你地依d人就似係果種,以前做開係咁喎,
改變做咩ja。

中國果時有批人討論過全盤西化,改用拼音文字,
就總係有班崇古撚跳出黎,維護文化古文字咁,
拒絕改變,中國儒家果種酸臭味出哂黎。

象形字原本就係蠢,中國人無能力改變,進化唔到去拼音文字,
咁都算了,唔批評古人喇,
而家連寫少d筆劃,
無謂浪費d寫字時間都有一大批人反對。
你地依個文族擁抱守舊文化,害怕改變,
幾千年都改唔到果種dna。
係街都勁撚多講普通話

文字係一種進步既文化產物,
日本漢字都有改革過,

樓上果d白痴,就似係日本簡化左漢字,都堅持要用返繁體漢字既蠢人。我諗依d白痴係日本都唔會多。

寫撚快d,節省好多無謂時間,你話打字就算,係考試一筆一筆咁寫,明明可以用更聰明既方法,達到同樣目的,做唔到既人一係蠢,一係無能力。
簡快咗寫快啲
咁你會唔會喺英文文章加入tgif omg lmfao啲嘢落去

要快嘅話宜家中國環境真係啱你啦
政府 zf兩個英文搞掂

簡體字係想啲文盲識啲字
認字率多啲
但你認字率多啲你識正體中文都好正常嘅事
你話你識正體中文同殘體中文我都可以話你OK

而家22世紀
你有幾可寫字啊
咁都要慳時間
用殘體字仲聲大夾惡屌返繁體人轉頭嗰啲真係賤種嚟
已知新一代大把
係唔知原來連登都咁多
又係個老屎窟
個討論明明就講緊考試,
我一直都話考試寫簡體係快d。

而家22世紀,考評局比你打速成去考試未啊?
你打字差唔多時間,咪用繁體囉,
手寫可以省水省力,咪用簡體,
有咩問題呢?
你地憎咪唔用簡體囉,點解人地用都唔得
邊需要學,小學睇三國演義,睇完就識寫
中出個下爽
我個幾秒高潮重要過你做一世支那仔啦
唔少係中國種同五毛
我AL用中文考
中西史地理3科d essay ,有得用殘體就用殘體,唔用殘體根本寫唔切
最後1A2B
可能而家DSE太簡單,用繁體都輕鬆高分
當寫繁體字同你寫殘體一樣而且仲快 咁仲堅持寫殘體既你蠢定無能力?

繁體字之係慢 就係蠢
你都假設左咁多唔差在再假設多d啦

我諗班人未經歷過al
唔會知道咩野叫做鬥快鬥多資料
Dse 果d小打小鬧梗係慢慢寫都ok
咁而家啲書係繁體定?
鳩噏唔使本
繁體支那變簡體支那
咁係你垃圾啫
當年阿叔我考A-Level咪又係乜春都寫繁體字
講埋啲歪理
同濕鳩共產黨講啲嘢一撚樣 話咩整簡體字係為咗文盲
廢就廢啦 平時就成日中國人前中國人後 但係中文正體字都唔撚識 又成日一字多音 詞彙量少到仆街 死撚咗佢啦
same
好睇唔起明明識寫正體但係都要寫殘體嘅人
從來冇寫過殘體
個「體」字一直都堅持寫正體
Quote都唔夠膽quote廢到你

你自己都識講人哋係趕緊功課仲要坐緊巴士,寫殘體字小啲筆劃某程度上會快啲喎。

其次你如果真係想呢個風氣改變唔係應該自己親自同佢講等佢意識到咩問題咩?上嚟單單打打圍爐又開學校名做乜

你真係人如其名
變咗開放式新疆營
+1
我寫字慢 為咗考試都會寫殘體
但平時都寫繁體
其實識晒又無壞嘅
我教興趣班,有時叫d學生唔好用咁多殘體字,佢地笑笑咁講殘體字?我就話d字真係殘廢
唔講都唔覺打錯字,2001,當年份pure math. 出錯試題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞