[冇圖] 原來而家啲中學生唔止講普通話,連做功課都全部殘體字

176 回覆
408 Like 36 Dislike
咁夠大把人用繁體都5 or above
用簡體仲要另外學,on9
你令我諗起當年中三升中四揀科果陣
有個同學既家長問英文 文科班 既中史係咪用英文教
死支那豬
2021AL
不嬲簡體字都有人用緊
只係而家多啲咁解
上面落嚟咁多人 寫簡體都正常姐
你唔比作寫犯法架喎
以偏概全嘅極緻
寫殘體可能係快少少
但有實力根本唔駛做咁多嘢嚟慳嗰少少死時間
即係好似窮人思維咁
咩都淨係識死慳死抵計死數
個方向根本錯咗

不過可能以前就當係旁門左道
而家就當係理所當然,兼引以自豪
好耐喎
係條街聽到一班中學生講普通話
明顯係純正東北口音
A物種狂生仔都冇用啦
A物種本性善良,有教養有文化,對他人冇乜防範
B物種本性凶殘,攻擊性強,冇家教冇文化
分分鐘1隻B物種已經KO到5隻A物種
你A物種要生到印度人咁先得喎

利申:講緊魚
https://youtu.be/GtdCAYUXSXw
我記得某啲筆畫多嘅字 例如體 体
我係會寫簡體後尾發覺原來自己寫唔到咁多字
就用返繁體 考完啲文科都有4以上
攞一個例子嚟證明考試用簡體無用,好意思話自己讀HKU

自己上考評局睇下第5級示例都知唔少人用簡體啦
一來關你撚事?

二來你都話佢趕時間趕緊功課,噉寫簡體又有咩問題?

三來

Cctoy永遠又反而反,對人不對事,乜都批鬥一餐
回上面隻波台狗
唔係每個人到接受到自己下一代喺呢個殘、普環境成長
就算冇下一代 當成個社會都寫殘體時 遲早都影響到你自己啦
十幾廿年前都已經有,基本上中文A得都會識作文用簡體字去寫
弱智 乜撚比喻嚟
好耐之前已經有啦 dse都好多人貪快寫殘體
師兄準備左AL 22年咁耐

同埋2021重有AL考咩
我曾經有一兩次考試都諗住快啲寫簡體字
後尾真係覺得冇繁體字咁好睇
同埋操多咗寫字其實都快咗
我嘅能力寫多啲字可能都唔會再高分
咁不如寫靚啲手字
所以就寫返繁體,到而家大個鍾意寫字都係寫繁體
死啦我唔識寫簡體點算

(CE中文,AL中化都係A)
初中應該唔可以我唔記得咗高中使唔使默書? 我以前考試都係某啲複雜嘅字先至會用殘體因為快
國際學校都係教簡體
屌你老母啦
我小學懂性開始就冇乜寫過殘體字
HKDSE 通識全正體中文兼寫滿

唔好再為殘體字護航

有得揀點解要做文盲
考試一隻半隻用殘體真係快好多喎
国 國
电 電
考一啲要寫好多字嘅科,真係忍唔住用殘體

平時正常書寫,就一定係繁體啦
過多幾年,一街都變殘體真係唔出奇

而家有冇咩舖頭係殘體?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞