去法國有咩法國菜係必食?

81 回覆
3 Like 2 Dislike
以前睇電視見過血鴨

有啲想食
foie gras de canard就多
食烤雞
呢間係去完巴黎返嚟之後見到其他鬼佬有講,好想試下
https://maps.app.goo.gl/Yr5juKiewE2oHTzB8
cafe de carol
法國燒雞好多時燒到勁香
但d肉唔知點解完全唔入味,味道係哂雞皮度
而且對於鍾意食嫩雞嘅香港人,肉質偏「鞋」
食到後面好靠佢個汁carry全場
所以每次食法式燒雞心路歷程都好複雜

聞到
食第一啖
食第二啖
再食多啖
食到一半
食到尾

香港人食雞食到出神入化
就算鬼佬勁讚間餐廳隻燒雞,我都習慣保持兩秒距離以免期望愈大失望愈大

不過果啲燒雞檔嘅雞油薯仔就永無失望
油封鴨脾
廿幾年前去過法國工幹,佢哋文化興一餐晚飯食幾個鐘,依家係咪仲係咁?
諗住去巴黎食Concours de la meilleure baguette de Paris。
呢個係比賽,點食

屌諗起以前去比利時又係食呢啲,食到停唔到口
傳統上,獵人捕獲圃鵐後,會將其飼養在不見天日的暗房中,有的甚至會刻意將其弄瞎,以燕麥及葡萄或無花果餵食約一個月以增肥,最後以雅馬邑白蘭地(Armagnac)浸斃後再拔毛烤熟,烹調好的圃鵐將會整隻上桌。

烤好的圃鵐必須趁熱馬上食用,饕客們一手抓起小鳥整隻送入中,為的是能趁鮮品嚐裡頭浸潤酒香的油脂,接著感受到內臟的濃郁風味,與烤至脆口的骨頭與香氣,小小的圃鵐一口即能吞盡。已故美食作家安東尼波登(Anthony Bourdain)形容圃鵐就像是一股肥油,內臟,骨頭與血肉的熱流,著實非常美味。

多舊魚
去食贏咗比賽嗰啲麵包店
Cafe de coral
蝸牛食完之後唔好曬用包點埋D汁
唔好俾法國人睇唔起去到叫返枝酒
青口薯條同啤酒燉牛肉加比利時啤
掃街就食比利時d薯條檔同waffle
其實係咪即係禾花雀d 同類?
可以參考cafe de coral入邊嘅菜式
啲人叫佢做法國禾花雀

黑市賣緊150-200歐羅一隻,仲要識人先有得食
好似真係好juicy好美味
比利時人:屌你呀
你去意大利都係咁

法國人千其唔好阻佢地食lunch,暴動都似
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞