鄧炳強:林則徐銷煙為國際禁毒工作開創歷史

127 回覆
4 Like 231 Dislike
其實都係鳩做.
因為當時白銀全球短缺.

而首先, 林生威威豬漠視人地既財產夾硬燒, 攪到外國商人發嬲, 最後咪又係收皮要落台.
之後琦善現實D 想和解, 但又俾人屌唔愛清, 又落台.
再之後就搵個楊芳, 以為係咩將軍可以壓到班鬼佬, 點知走左去玩屎, 話要令鬼佬D 船槍失靈. 仲未到講真係開波, D炮, 兵, 船, 全部都係打唔到人.

所以鴉片戰爭柒左清朝班友自視過高, 以為人地鬼佬唔會反抗銷完人地財產人地反抗. 之後諗住隊番轉頭, 原來人地鬼佬已經勁你幾倍有哂蒸汽船. 林則徐好叻? 成班官包括林則徐都係瞞君話班英國佬已經攪惦左, 其實個個都攪唔惦搏皇帝唔知, 到皇帝知既時候就換人. 都換左好多個.
當年會考咁寫唔合格個啲可唔可以出返黎上訴
係刁民😂😂
呢個真係大個先知 一直被洗腦
又唔讀書
又唔做野
而家既中史課本點樣我唔知

但以前我中學讀中史讀到呢段,佢都係強調「白銀外流」,同無講過銷鴉片係因為想禁毒。
從中國工農紅軍時期開始,中國共產黨在部分蘇區開始收鴉片稅,零星開始鴉片貿易。到中國抗日戰爭時期,由中共官方主導鴉片種植與鴉片貿易,解決財政危機。國共內戰時期,鴉片已經作為重要經費來源。中共建政以後,初期通過英屬香港向世界出售鴉片與鴉片製品,獲得外匯,雖然理論上英屬香港並不允許鴉片貿易。1952年中華人民共和國中央人民政府全面禁毒後,在黑龍江生產建設兵團、新疆生產建設兵團的國營農場以「藥用」為名種植罌粟,估計直到1980年代初終止大面積種植[5],中國藥用罌粟集中到甘肅省農墾集團公司種植
下?????

林則徐呼籲自己種,d錢唔好比外國賺喎

佢點禁毒大使啊
佢鼓吹政府加入市場一齊賣啊!
大毒梟林則除
冇AO上wiki幫長官對稿咩
即係政府而家要攬嚟做呀
以後吸毒買毒只認港府貨
會有正貨標籤
古代貿易戰,事實就係唔抵得外國貨賺錢本地貨冇人買,故意充公人地d貨
it's a fucking trade war
中三程度嘅中史都知唔係咁
有無讀書?
林則徐銷煙係因為外國貨質素太好,搶晒中國劣貨生意
除左收稅外都想種埋增加收入
北部
唔好撚天真啦爛牙佬
一係睇多兩本書先講啦屌
其實佢都可能係做緊林則徐做緊既野
品質
增加庫房收入
中史唔會講呢D
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞