鄧炳強:林則徐銷煙為國際禁毒工作開創歷史

127 回覆
4 Like 231 Dislike
鄧炳強今日主持禁毒展覽開幕禮致詞時表示,今年是虎門銷煙185周年,當年林則徐銷煙救國,為國家以至國際禁毒工作開創歷史,而無論是當年的鴉片,或是現時的新興毒品,帶來的禍害都是有史實可鑑,所以禁毒工作絕對是任重而道遠。

鄧炳強指出,隨着新興毒品形勢日益複雜,禁毒工作的挑戰亦與日俱增,除預防教育和宣傳之外,亦致力透過執法工作,阻截毒品流入香港。

他又提到,上月特區政府正式加入東南亞司法網絡,接下來香港將會聯同21個網絡成員加強地區之間的交流合作,攜手打擊跨境罪行,當然亦包括販毒這些跨境罪行,令香港可以更好地從源頭打擊毒品。

www2.hkej. com/landing/articleprint /id/3803492
關乜撚野事呀,貿易戰就真,國產貨唔夠來佬貨鬥,就抵制來佬貨
其實而家啲高官識唔識歷史㗎?知唔知道點解林則徐要咁做?
咪就係
佢唔使識
因為支持佢嗰啲民眾都唔識
支持佢嗰啲就叫百姓,唔支持佢嗰啲就叫民眾或者市民
發展本地毒品經濟
可以幫教育局做埋,佢正職係咩?
牙齒健康重要性嘅代言人
簡單啲講就係人版
延安鴉片
唔讀書先up 得出呢啲野
俾大陸人笑鳩你
戇撚尻
本身清朝自己搞鴉片收稅
收收下發現自己種埋賺得仲多
林則徐銷果啲係英國煙

《會奏查議銀昂錢賤除弊便民事宜》折:「以臣所聞內地之所謂葵漿等種者,不甚行銷,而必以來自外洋方為適口。故自鴉片盛行之後,外洋並不必以洋錢易紋銀,而直以此物為奇貨,其為屬於國計民生,尤堪發指!……且以兩害相較,使內地有人私種,其所賣之銀仍在內地,究與出洋者有間。」
可以分享嗎?

利申:同鄧sir 一樣咁叻
你同鄧sir一樣咁叻嘅話,我就唔使分享啦
姐係為國際禁毒行第一步
林則徐 唔係清國人咩
大膽奴才, 整咁阻礙党嘅重大暗戰管道??!

“DEA alleges that PRC-based chemical companies advertise and sell online fentanyl precursor chemicals, including some that are not internationally controlled and are correspondingly legal to export out of China.”

https://crsreports.congress.gov/product/pdf/IF/IF10890
呢班撚樣真係冇撚讀書

笑撚到我仆街
唔怪佢,我都係聽youtube 先知,抖音應該無
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞