民主派47人初選案 求情|官以《星球大戰》比喻:「在找謀劃背後『黑武士』」

45 回覆
2 Like 25 Dislike
Sith Lord 先係主謀喎
條友真係唔識㗎喎
Darth Vader: I am your father
成班港共官員成撚日比喻比喻,胸無半點墨比你老母咩
法官陳仲衡用串謀搶劫為例詢問,假設若3名法官達成協議搶劫銀行,未事成就被捕,並被揭發搶劫在一年前開始策劃,法庭又能否考慮?辯方回應指搶劫不是恰當比喻,因搶劫一直以來都是非法行為,但本案計劃卻在國安法生效後才變違法。

好難想像一班大法官會好似連登班反調撚咁為拗而拗
偷換概念
好無邏輯可言
官以串謀搶劫為例提質疑 辯方反駁指非恰當比喻
=>似收左order.之前仲話會判3年以下.
家下啲法官真係好高汁...
感謝撥亂反正
串謀搶劫呢個比喻唔對題,個行為喺2020年6月30日前係無犯法,6月30日後先比你話犯法,而且佢自己都講"法庭已裁定無差別否決預算案本身是不合法,只是在國安法前不屬犯罪行為。"

即係假如罪名係亂拋垃圾,而6月30日後先犯法,無奶油將6月30日前嘅行為都計埋落去
幕後嗰個係議長喎
唔識就咪亂用,真係cringe as f
是鳩但啦全部拉上去打靶專心發展經濟仲好啦
721 又無話要搵黑武士嘅
強哥係skywalker?

黑武士一向會落場打架囉
咪係,條友無睇過star war就9up,定係佢想暗示習主席好似sith lord咁表面上做係議長,實際先係主謀
係人都知黑武士係美國佬,我好驚訝點解而家仲唔敢拉美國領事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞