(月經)一人一個返工犯過最嚴重嘅錯

40 回覆
2 Like 5 Dislike
希望大家今次認真分享
唔好咁快出大佬
我先

我朋友的朋友,阿俊,係風煤切割金屬地盤工人。嗰日,佢負責喺地盤B1層用風煤cut工字鐵準備裝風槽,完全冇諗過最後會引發一場史詩級大火。

大約12點,阿俊因為肚餓,夠鐘就嗱嗱臨出咗去食飯,風煤cut鐵通常都會有大煙,所以大家都見怪不怪嘅,完全冇諗過有可能會燒著嘢。結果,阿俊返到嚟1點左右,見到釘板佬大叫火燭,又拎條水喉係GF層射水,紮鐵佬同雜工都大叫要一齊衝落B1層幫手救火,但太大煙同埋周圍都係密密麻麻嘅鐵架(用嚟支撐GF層未完全凝固嘅石屎),根本入唔到去火源嗰個位。最後成班只好大叫撤退,因為意識到安全最重要。

之後安全佬聽到,馬上響鐘報消防。由於現場BF層搭哂架,消防黎到都拖唔到喉落去救火。見到佢哋試咗4次左右都唔掂,2點半左右消防升級火警至三級。安全佬最後都留到我哋5點先俾走,因為要100%確保冇工友仲喺火場入面。

阿俊當時心想:我就係出去食個飯,點知成個地盤原來好似打緊仗咁。而且,見住消防員/所有工友/附近居民啲樣,阿俊心中更加七上八落。本身呢個項目預2026年完成,依家搞到咁,9成9要砍掉重練,都唔知造成幾多損失,阿俊心諗:今翅仆街烏。

呢場火,消防一共派出咗200幾架消防車同救護車,出動咗700幾名消防員同救護人員,包括啲災難應變隊同煙火特遣隊。火場面積好大,有大約5000平方米,布滿咗濃煙,啲溫度超高,部分地方甚至高達500度。火場仲有大量建築材料同風煤樽,令火勢變得非常猛烈。最麻煩嘅係,現場有好多支架,個場地就好似迷宮咁,消防員要入火場係相當困難。好辛苦晒佢哋咁樣拼命去救火。最後呢場火焚燒咗近40幾個鐘終被救熄,都慶幸呢件事冇人受傷。

呢件事係阿俊返工犯過最嚴重、最難忘嘅錯。希望大家以後返工都要打醒12分精神,避免類似情況再次發生。
你朋友做緊paul y個盤出左糧未
之前係一間物流公司做,負責幫貨船入油。果日有架船要出航遠行,咁就一如往常咁打滿佢,送佢一程。過左一段時間就發現今次HiHi嘞,原來架船係用柴油嘅,點知我一時錯手入左汽油。其實入錯油都冇咩,架船又唔會因為咁爆炸死人嘅;最多都係死火,啲貨就遲幾日到。不過公司就要賠錢,果陣都有俾人炒嘅心理準備。當時都仲心存一絲希望,希望架船聽聽話話,捱到去終站。

不過架船真係喺太平洋島嶼擱淺左。我心諗出得嚟行,預左要還,已經準備定執包袱。果然好快就收到消息,不過炒嘅唔單止係我,而係成個部門十幾人,連上司嘅上司都俾人炒埋 。後尾先知原來係架船上面係載住一啲化學物品,擱淺之後洩漏到成個海都係,公司要負責處理污染物,一賠賠幾億。而事件裡面最無辜嘅係附近一個水清沙幼嘅太平洋小島,因為生態災害,要即時封鎖隔離。
我朋友的朋友
我淨係聽過呢個故仔
事後點?唔知道了
咁快出大佬
公司有新project

本身測試project嘅係日班嘅人做

我就係返夜班嘅,但係點知上頭係咁比壓力。迫於無奈先夾硬做個測試。 本身個測試係有應急機制,咁咪諗住大不了咪啟動個應急機制囉。

做做下啲讀數係咁上升,就嚟去到紅區,又好似爭啲爭啲,咁咪有去繼續上囉。 點知突然間唔對路,咪啟動緊急暫停囉。 點知撳咗緊急掣啲溫度都係繼續升,最尾成個基地摧毀埋,我同啲同事變曬做外星人
認真post thx
求認真分享
咁阿俊做錯啲咩,唔明
點止變外星人
仲要成為亡國嘅其中一個原因
Cut鐵燒著野
無檢查清楚就去食飯囉
Ching閱讀理解有啲問題
咁都要我話埋你知
屙屎唔記得沖廁
咩gag嚟?
唔明
最後有咩後果?
即抄
試過吊野斷鏈差啲整到人
Chernobyl
地盤天秤斷鏈?
好大鑊喎
去沖返廁唔得?
你真係無寫喎師兄
唔係做地盤點識
選題太誇張
之前做開地盤,負責搬運鋼筋。果日有棟大廈要起,咁就一如往常咁搬運啲鋼筋,送佢哋上樓。過咗一段時間就發現今次HiHi嘞,原來呢批鋼筋係用嚟起醫院嘅,點知我一時錯手搬錯咗一批用嚟起監獄嘅鋼筋。其實搬錯都冇咩,大廈又唔會因為咁就塌嘅;最多都係遲啲起好,啲病人就遲幾日入住。不過公司就要賠錢,果陣都有俾人炒嘅心理準備。當時都仲心存一絲希望,希望呢批鋼筋聽聽話話,捱到去醫院。

不過呢批鋼筋真係喺醫院大堂擱淺左。我心諗出得嚟行,預左要還,已經準備定執包袱。果然好快就收到消息,不過炒嘅唔單止係我,而係成個地盤十幾人,連上司嘅上司都俾人炒埋 。後尾先知原來係呢批鋼筋上面係有啲輻射物質,擱淺之後洩漏到成個醫院都係,公司要負責處理污染物,一賠賠幾億。而事件裡面最無辜嘅係醫院附近嘅一間幼稚園,因為生態災害,要即時封鎖隔離。
“完全冇諗過有可能會燒著嘢”
咪即係燒着嘢
唔好作故仔啦
我打得多呢幾日,對眼有啲蒙
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞