Netflix推「完全免費」方案 歐洲、亞洲可能先實施

124 回覆
161 Like 9 Dislike
呢間野越黎越煩
幾分鐘一次廣告 仲抽人3成課金
咁即係睇傳統電視
你估下你定Netflix識計條數?
純粹同你講兩個例子有唔同姐
買goog咪得囉
免費訂閱人數大增 廣告收入大增
免登入嘅話,adblock應該ok?
起碼1080p啦
480p重返20年前
而家好多網站都係得返中間條線畀你睇到嘢
其實我唔介意最憎俾廣告斷一斷 已經係點播平台就係自己控制節奏 youtube最鍾意係多人睇個位入廣告仲要個投放量亂鳩咁黎 飛咗條片 睇得一小段又要插廣告 計埋仲多過密過電視啲廣告
睇波咁歐洲啲台會縮一縮個畫面角落兩條bar出廣告 起碼唔好香港咁on9比賽緊cut去廣告
你唔好搞咁多障礙我諗好多人接受到 以前網頁廣告就係一條bar 依家一黎就全版 hi到彈link 好難唔擋廣告wo
推行左先算,無力負擔串流服務的人 從來唔會係公司既target audience
佢擺明target平時唔俾錢上支那網睇老翻嗰班
支那網條片都加晒廣告
計埋仲多過密過電視啲廣告

冇可能 電視一個鐘節目 你差唔多睇15分鐘廣告
你睇一個鐘youtube 撚有15分鐘廣告
我寧願繼續俾月費
唔skip就有 你試下用電視youtube 多撚到癲
十零分鐘片可以中間插兩次 加埋片頭片尾 仲要唔係15秒 你拎遙控先skip到 睇電視台呢一節先睇一論廣告 撈個飯都唔安樂
//想提早一次過睇哂尾幾集,集集單獨買,早人幾日知結局先。//

呢招都幾屈機 如果外國出 應該收錢收到手軟
好似YT咁, 可以免費睇, 但廣告會隨機插播
想飛廣告, 就premium
另外亦插隻腳入去直播範疇, donate同直播主分賬
netflix完全有條件行youtube呢個模式
但千祈咪撚學twitch咁仆街, 以前插播廣告, 都可以轉劇院模式繼續跟播
而家要硬食, 而且條廣告仲要成30s咁撚長
每10分鐘播1分鐘廣告

再賤啲每集度身訂造廣告時間,越近高潮位廣告越長越密
你漏咗一樣
想㩒暫停,變咗彈個廣告出來
咁誇張?50萬都無?
好多人好似我咁無啦啦訂一個月
其實都係 netflix呢啲性質上同youtube 傳統電視有啲唔同
youtube可能你睇條新mv 睇下啲影片說明都會入咗去 所以有用但冇畀月費都係可以理解
傳統電視有固定schedule 想第一時間睇就要硬食廣告 冇話畀錢可以飛呢個選項
但netflix擺明車馬係付費娛樂 想睇嘅畀錢就得

簡單啲講 睇youtube睇電視嘅人 睇廣告唔係單單因為畀唔起
但睇netflix都睇廣告嘅 就一定係因為畀唔起
而幾十蚊一個月都唔出嘅人 又有幾多消費力買其他產品
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞