Netflix推「完全免費」方案 歐洲、亞洲可能先實施

124 回覆
160 Like 9 Dislike
屌, 咪即係電視囉
仲以為啲咩new idea
同電視個做法一模一樣
240p啦480p太高喇
睇15分鐘睇3分鐘廣告你唔制咪課金囉
免費仔一定多過Netflix 訂閱人數唔知幾多倍

仲要而家最多人用家庭plan
除返開最多咪2x一個

加埋免費仔,除返開仲細添

當人頭平均$30一個月
香港有五十萬訂閱
都係得1500萬

開放咗免費廣告版

剩返一半人訂閱,得750萬月入

但免費仔可能多咗幾百萬

你諗吓香港啲濕鳩IG KOL,都收幾萬蚊港紙開d ig post

電視廣告一播完就冇,都係幾百萬咁落

Netflix 作為有版權任揀嘅網上電影平台
如果香港開放免費版應該輕鬆超越收費訂閱營收

何況我肯定香港冇50萬人訂閱
係=youtube
我自己黎講最緊要有高畫質
如果好似日本電視劇個隻廣告又無乜所謂
但大陸個d 15分就3秒廣告真係接受唔到
跟住其他plan加錢?
係 但唔同之處既係佢宜家渣住全球subscriber 玩免費電視
可以參考下spotify個premium比率
應該係成套劇10集就免費睇頭2集 免費睇既有大量廣告
好似av網咁做
目標客戶唔係哩類人啦
係啲間唔中先睇一套半套果啲
將你d片排第一已經好值錢
ys 已經統計過不斷睇廣告個時間
係高左平均時薪好多
一集4-5分鐘廣告
一個月平均一日一集好味
已經幾個鐘
一個月費先幾十蚊但係付出幾個鐘時間
綜藝賣廣告賣到連主持嘉賓都笑
屌 唔好
唔想俾睇開TVB同Viu個啲垃圾睇到
想睇金智媛套淚之女王
好似d大陸app咁

基本上你依家要全部join會員先有得睇。新上架嗰d,唔好意思,會員唔包,要另外針對每套買先有得睇最新。
仲有一招,熱門連續劇差唔多去到結局週,想提早一次過睇哂尾幾集,集集單獨買,早人幾日知結局先。

最抵死係呢招,你一暫停想研究畫面劇情,睇緊嘅畫面會縮到一角,大畫面全程播廣告

仲狼死過西方班資本家
免費的話 連低星酒店 阿豬阿狗 都裝左先啦
有咩問題
Netflix 係拎播放量去出offer俾廣告商,肯定越多越好
當然,廣告商覺得係你平台落廣告,點知全部窮撚齋睇唔買就後話啦
正式宣布呢場冷戰係寄生蟲戰勝了
話唔定pause果陣播廣告
有時2,3個人一齊睇
其中一個去廁所要pause
就迫其他人睇廣告
(雖然其他人都係玩電話)
會唔會免費仔唔俾pause 唔俾飛
但YouTube係廣告費同班content creator到分紅
Netflix自己有一大舊cost落咗去整自家節目
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞