[有虎之夫]繼續答大家裝修、油漆問題,盡答(12)

573 回覆
3 Like 0 Dislike
點會
我做過好多
前兩日上單位睇俾個師傅咁講,不過佢都話好多人都係咁
想行暗喉改電位但又唔想做油漆先鳩
不過正常冇人會咁
所以我先覺得奇怪,如果當初覺得難做點解唔講出嚟,最多再諗點解決

可能因為係2手樓,佢覺得跟返啲電線難做,依方面我唔識答唔到咀

我嗰刻想話不如明線行天花牆身角位,我見淘寶有啲線槽幾靚,不過都係算

你啲改位好遠咩?
平時都唔會咁行喎
其他都係隔籬制位加,但有一個冷氣機制位要改去對面牆
我通常會幫客諗埋點走線
最多咪加錢
邊會要個客自己諗㗎
請問公屋220呎,淨係做廳,鏟底都唔鏟分別大約幾多錢
另外如果改電制位、天線位,算唔算大工程,係咪要挖坑
唔知你個廳幾大
唔算大工程
但要你一早講定
所以我先愕然
未移開個櫃唔係好影到
箭咀指住個位係入面先係甩得最勁
大概就係甩到紅圈位 見到啲鐵鋼筋咁
窗台滲水個到係咪要換窗?換個到係咪要另外計的?
請教一下 油漆牆花左 濕水抹完有個”烘” 類似既黑影 有冇得解決
thx a lot!
唔一定要換窗
好多時其實唔洗換
如果要換就要另計
髹過成幅
請問一下,裝修緊剷緊底, 師傅話有啲光油底剷到,有啲光油底剷唔到。要有額外工序要做黎防止剷唔到既光油底將來會影響到。一係落網加固,一係再爆哂佢。
想問下呢個情況常唔常見, 落網加固呢個方法個成效ok 嗎? sorry for 1999.
thank you ching
想問入牆傢俬遮住啲位正常洗唔洗髹油?應該髹完油先裝傢俬定調返轉?

想問下廚房檯面石有呢啲積整唔整得走?
就咁抹抹唔到
唔知係唔係月經post最近從租客收番層樓自住,要翻新油漆,同唔同師傅報價,有人推介立邦五合一,有人推介二合一(話覆蓋力好啲,又無五合一咁多膠質,少啲機會扯起舊油搞到裂),又有人講多樂士好啲,應該要考慮啲乜嘢同點揀好
佢想r錢啫
光油底如果實淨唔剷可能好過剷到見石矢
冇裂嘅話落咩網
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞