逸東酒店聯婚禮策劃公司 為10對LGBTQ+情侶進行集體婚姻登記

55 回覆
71 Like 26 Dislike
全部tb都矮過另一半咁多 點解揀男人又一定要高過自己好多
仲要揀矮過自己好多既tb
有無諗過新娘係男人嚟
嗰D係性別認同障礙,實際上都係異性戀
好事
幾欣賞遠東
一開波就道出我嘅疑惑
師兄好波
同意
好撚醒
係香港合法?
"Dark則認為婚姻是對另一半的承諾與尊重,以證明伴侶獨一無二的地位。"

承諾與尊重? 對邊個起誓 邊個有資格判斷?
基督教信仰濫交、婚外情、離婚都係罪 你地果套又係點?
唔啱FEEL識個件等於自動離婚定點?
係呢一刻見到香港仲有呢啲嘢算係咁,要珍惜

BTW雖然知連登仔反社會人格衰撚過大陸,睇上面啲comment低質過睇小紅書 2019年成班華人賤種又要扮追求西方進步人道精神
LGBT 違反人類天性,阻礙中國人口增長,危害國家安全
個肥婆柒撚到
啲女人著晒高踭鞋
父權主義植根喺佢哋心中
好核突 香港真係倒退緊
"由新加坡移居香港逾20年、66歲的新人Lucas則表示,自己年齡層的人曾經相當傳統,在乎的都是「生仔嗰啲」。隨著時代流逝,他留意到朋友對性小眾議題的接受度有所提高,認為香港作為國際城市更應隨之進步,對相關議題更加友善,並稱希望早日看到香港的轉變。"

講到傳統咩都唔好咁
班野真係以為離經叛道=進步
睇Comment仲以為身處塔利班伊朗
仲以為活喺同性戀要燒死嘅中世紀,連登用戶真係優質到…
唔係一定認同你果套嘅先係進步上得連登嘅
政府先需要呢D野黎扮下香港有自由
但政府唔係咁諗+支共鍊住春袋
借呢啲傻閪/撚搵食
背地裏咪又係笑呢啲騎呢人
但呢啲人會好感激佢哋認同
真係心寒
又唔一定係進步嘅,又冇一個科學理論證明啊同性絕對有益於人類,咩角度睇就咩想法囉
我反對過於激進嘅性別修正(美國嗰種),但Respect性少眾群體,畢竟自己性向自己話事
只係香港去到而家冇曬LGBT婚姻修法就真係感覺差咁啲,加上係注定有班人會反感(聽到LGBT就惡評同嫌棄),所以條路有排行
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E5%B2%91%E5%AD%90%E6%9D%B0%E8%A8%B4%E5%BE%8B%E6%94%BF%E5%8F%B8%E5%8F%B8%E9%95%B7%E6%A1%88

《岑子杰訴律政司司長》(英語:Sham Tsz Kit v Secretary for Justice),坊間俗稱《岑子杰案》[1],是一宗由香港終審法院審理的案件,案情涉及香港同性伴侶是否有憲法保障的結婚權、是否有建立民事伴侶關係的權利以及是否承認於海外註冊的同性伴侶等議題。該案於2023年9月5日由作出終審判決,並於2023年10月27日頒布最終命令。香港終審法院裁定上訴人岑子杰部份勝訴。終審法院亦以多數票作出聲明,宣告政府違反了香港人權法案第14條下的積極義務,即建立同性關係的法律認可的替代框架(如註冊民事伴侶關係或民事結合),並為此類認可提供相應的權利和義務,以確保有效履行上述義務。上述聲明於最終命令頒布後的兩年後生效,訴訟雙方可申請延遲生效日期,但需有令人信服的理由支持。
咁真係有幾多問題喎 實有排嘈架喎
想生育又點、傳統媽媽爸爸角色係點?
可唔可以多夫多妻 定係好似傳統基督教婚姻嘅保守
剩係變左同性?
傳統婚姻搞三搞四一定唔啱先啦
同性結婚為咩去守聖潔?忠貞?
好多野大眾都唔明搞邊科囉就會憎囉
得罪講句,唔明就會反感係低學歷表現
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞