又有居屋業主拆廚房牆

162 回覆
134 Like 21 Dislike

我明你嘅意思
廁所喺中間,彈性一定係少啲
但係380呎嘅單位,窗口嗰邊已經夠晒位置開2間房,所以都唔係好多人會做廚廁互調嚟做開放式廚房
同埋380呎嘅單位,熱水爐係放返喺廁所位置,唔會有樓主幅圖嗰個尷尬情況

我今年買到280呎諗住咁軟裝
其實唔駛硬改都好見駛
得一張床,又唔駛間房
Ching 係一個人住?
這款單位,一個人住的話,都幾 chill
二個人住就勉強夠三個人就已經會逼夾
對調好唔衛生
毒撚預咗單身
本身無土地問題呢幾年見就爆入息所以抽下
第三次中算好好彩
好似70年代啲裝修
Ching 介唔介意講下係綠單?定係白單?
係咪抽到好頭嘅籌?
去到大概有啲乜嘢屋苑/樓層/戶型可以選擇?
一個人抽中?仲好運過中六合彩
土地問題
呢啲則大多數人都拆黎裝
唔係既話根本又細又難用
唔係用明火個個都隻眼開隻眼閉
細單位一入門係對廚房
再大一級3百幾呎果款先係一入門對廁所
一手居屋/綠置居/首置盤討論 - 27
https://lih.kg/3713889
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1J_ucXYV3W9QRGNc2EGB0nc2lzPaQSJHz39cJk3N3LkU/edit?usp=sharing
其實連登一直有居屋post
我白單排12xx
本身預排唔到
因為白單得540個額 一向~頭600揀哂 係上年~800
不過就算輪到你都100%淨返閪區+最細單位(往年180呎 今年起280呎)
今年單人得返元朗同安達臣揀
可能d人覺得太閪所以好多棄變咗12xx都揀到
埋尾白單去到3000
我好彩揀到元朗高層從來無考慮過安達臣
都係啦 我都係第三次就中
早幾年識人第一年抽就中頭粒珠揀九龍東
廁所唔整?
佢原裝個design好on9
北歐監倉風格
(我不是屋主)
你有乜嘢建議?
我見廁所其實就唔係太好駛,但係又諗唔到有乜嘢空間可以改進
最多都係洗手盆改去座廁對面?
配色同啲料都好塑膠
我本身對廚廁無要求 (本身住開居屋對慣明喉)
廁所用浴簾+ikea洗手盤櫃+淘不鏽鋼層架+窗口浴室寶算
整完叫裝修佬唔好放上網
我諗住ikea傢俬+街師傅整廚櫃算無硬改唔驚
樓主舉報左未
廁所門改窄+靠企缸,
門後整個櫃+面盆
屎塔對正放洗衣機,

成個廁所即刻見駛曬

沖涼位同座廁對調?感覺上會無咁頂腳
不過要改喉又係煩
有顏色係ok

但唔好要焗漆
都唔明好地地有間隔煮野油煙唔出廳,係都要拆咗佢

而家新盤幾多人想有間隔廚房都無
承仔想掠水+慳料咪水鳩人爆開廚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞