新手想買車,汽油定電車

66 回覆
2 Like 18 Dislike
如果諗得海豹,不如直接買新車
細細部NOTE或者JAZZ啦
日日揸慳油好

PRIUS3/4都好,不過牌費貴
有電位一定電車
你諗下油錢都唔駛 (電費有限數)

你無揸開其實唔覺,最初輕腳D就得
或者其他車廠有D唔會好似TESLA咁飛出去,個動力會順滑D的似油車個D
2手車市場其實都好成熟,價錢反映一切,貴啲可能已經幫你換晒消耗品,5/6萬行得走得又可能壞冷氣,多花痕。如果你擔心2手車質量,不坊去2手車行買,同經紀吹下水交下學費,又可以即刻比較唔同車
甩左P未
未甩P tesla 保費應該好甘 甚至唔保
攞左牌就開始得閑就揸吓屋企人部tesla
加速模式有得較慢啲,啱啱揸部較慢啲加速依家兩個月都轉翻用正常加速

電車有regen,所以揸油車可以縮腳轉brake準備果陣電車依然要踩住電門慢放

regen果陣你會feel到有拉力,其實有啲類似棍波車係1,2波果陣隔硬踩上去然後縮腳果種拉力,亦因為咁下坡果陣其實都係踩住電門先會行到正常速度,控得好落斜都唔洗踩brake

我自己都想買部10萬出頭二手model 3,不過依家P應該買唔到保險,等拎正牌先算
Model 3 新車都係講緊20零萬,其實又唔算好貴
老實講你買得返黎得閒做2,3轉uber個成本好快shift 返比其他人
之前我都係計呢條數,講緊1萬蚊,大概就係一星期做1轉uber已經打和既數,你勤力少少一星期做3,4轉,已經好抵玩,羊毛出在別人身上
有諗過好似直接新車

不過新手可能易啲刮下撞下,如果係二手可能會無咁揼心口

同埋最重要啲人成日講無左支轉波棍同打燈棍,曬氣啦有aftermarket加實體制解決到,真正最煩亦係新手最需要係tesla 依家新出廠車全部無雷達,啲距離全部靠鏡頭估算,唔知第時會唔會同雷達一樣咁準但依家肯定雷達準過鏡頭
有電位一定係建議電車
直接去Tesla約試車揸下先啦
好老實
買得電車就一手啦, 咁平仲二手搵手尾執咩
點解一架車 25幾30萬會話平?
夠我交一年租
tesla 其他款後面好唔好坐?
25萬有咁嘅性能真係平wo
我買果部油車40萬都冇咁嘅加速性能

再平啲油車都有嘅

最平 又要練車 2手 ae110都炒起咗
我見audi同bmw有d插電混能,純電行到30km已經夠用,呢類插電混能買唔買得過
油vs電,要計埋叉電所用時間成本

除屋企有私人充電外,其他選項係:
1. 商場: 叉電、出停車場、等(中間要計時、消費)、落停車場、轉位
2. 非商場: 叉電、出停車場、等、落停車場、出車
3. 自己屋宛: 叉電、返屋企、計時、落停車場、轉位

呢啲時間、同中間消費,其實計埋就知多咗幾多野要兼顧,已經唔係1km比幾多錢油/電嘅問題

仲有一班電車車主依家無乜講嘅二手車價西冧嘅事實,一來新車平,二來二手買家又要諗過幾耐換大電
(有網友話同一架車會揸8-10年,咁佢贏)

以為揸電車係慳,笑話嚟
話環保果啲,問下自己條軚嘅耗損先啦

結論: 除自已屋企有充電,如果唔係買混能/電
買唔過
嚿電重過一般混能, 唔夠慳油, 行李空間亦細咗
買架平平地50~60k 既油車,渣兩年練下手車,之後一換一電車
7千幾夠你差一年電
買架porte spade好過啦
新人其實都係會建議試tesla先,真係用多你2萬都咁牙痛既話,其實可能係佢未ready揸車
本身油車日常開支唔係細,講慳電車真係羸在技術上電平過油
你講Y?闊落 有冷氣 唔頂腳 就係咁囉
始終唔係豪華品牌 唔好諗太多
冇私家充電位唔使諗
model3保險+牌費同油車保險+牌費差唔多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞