新手想買車,汽油定電車

66 回覆
2 Like 17 Dislike
新手想買架車,本身無研究車或者追求要快。 心儀歐洲車,例如Benz, 不過budget 問題,油錢同維修都唔平。所以想買部平價二手日本汽油或者混能車。諗住買部平平地嘅,但太平,太長車齡嘅家人話整車都有排整。

如果以月供架車計,
睇啱Toyota Prius,實用性高,外型還好。 但係新少少,二手價都十萬左右,連埋油錢、牌費計一計,再望下二手新少少約2019-2021 年Tesla model 3好似都係咁上下價錢(電車貴少少)

但Tesla 好似好易出意外,但有人話新手無揸過傳統車,反而會易慣d

暫時都係上網睇過車價,兩架自己都有坐過無揸過。
大家有無其他電車或者新手汽油/混能車推介?
二手電車budget 20萬左右(一手睇過BYD 同 Tesla , 連稅都要30起跳,第一次買唔想放太多錢落去)

二手汽油/混能外型ok就得,budget反而唔想過10萬,因為連埋油錢牌費都好似幾甘。

車輛主要用作代步
油渣車啦
車位有充電位
油車啦,除非你肯定有電位
2018左右mazda3
二手都1X萬
油費平嗎呢架車?
睇下3代定4代
應該都係$1.4/km左右
新手,budget 20 萬,選擇只得一個

20 架ae111
唔係日日渣洗鬼買電車
代步新手操車首選Honda Jazz啦,又好睇位又細架,又易泊。

舊車有排整唔緊要,toyota大把日本仔揸到爆晒咪都咁揸,如果你唔太追求歐洲車,日本車真係冇得輸。

我覺得你要考慮嘅係架車多唔多流通零件俾你搵到(即係你要換零件嘅時候,使唔使去外國訂,定係大陸甚至乎有副廠都可以搵到)

新仔揸車,唔識錫住揸,好多零件都會比平時易出事,如果你講緊keep一年,就冇所謂啦,自己鍾意就得。如果你講緊揸四至五年,就要考慮維修嘅問題,因為你budget去到20萬。
買左之後,每日都起碼來回公司返放工
但係就唔係用車搵食咁長揸
有錢咪油車

窮咪電車(仲可以扮有錢)
有叉電位梗係買電車
而家全新model3 最平24萬
而家啲油貴到仆街
你買Prius一年仲要比七千幾蚊牌費
日本車都暫時係我首選,因為易搵零件,維修又平。
Jazz外型唔鐘意。
如果二手日本牌子舊車,大約咩價錢合理?我望到車齡好多新少少嘅都10萬過外,計埋油費好似好唔化算。
當然有d平到五六萬,呢d買咗會唔會好伏預兩三年又要換?

如果二手油車要成1x萬,加埋油費支出同本身有電位,先彈咗考慮電車呢個option,而二手電車望過最平同多選擇好似得Tesla model 3 ,先推到budget 20萬。
呢個就係我struggle 個位。二手新少少嘅Prius 都接近十萬。另外七千幾蚊牌費一年,每個月再加油錢,計落先彈咗不如買電車嘅諗法。

所以想問下有無其他二手汽油/混能車推介
混能一定係Prius 最好買啲換咗大電嘅
日本車冇乜嘢 冷氣一定夠凍
應該都冇邊部車夠佢慳油
你見通街都係Prius 跑Uber就知
同埋你使唔使車屋企人?
要嘅話就唔好買Model3了
後面比狗坐
要車屋企人,不過都係一兩個人。
上網睇過評價知後座好一般,個人鐘意byd海豹個內籠,不過二手暫時無乜放車。
Prius 我鐘意嘅原因就係佢後座幾好坐,家人上落方便又舒適。
唔講政見 大陸車二手價跌撚到傻 唔建議買
你想買咩年份Prius?
我見2016年10萬有找 靚仔過上一代
因為真係無睇開車,無咩研究
2016我覺得都可以。我見到一架98000,顏色同年份都幾啱心水。

想問下師兄,如果真係10萬車價再加油費(問過住附返近有養車同事)大約1500-2000一個月同7000幾牌費(每年比)
Vs

二手Tesla model 3,18-20萬。加大約1500牌費

你會揀邊個?
你仲有樣保險未計
睇落你應該25歲以上
咁Tesla保險應該每年大概10000
加埋牌費即係萬零蚊
如果你養油車 保險大概5000-7000
再加牌費7000 都係萬零蚊
計落其實差唔多 但係而家入油貴到仆街
你又有叉電位 點解唔買電車
電車好力好多 唔好話攞嚟飛車
出迴旋處 爭位cut線一流
夏天又可以煲冷氣唔心痛
但係新手驚你揸唔慣
有機會不如你租部Tesla試下先
睇吓你鍾意電車定係油車
速度上已經好大分別
同埋個迫力唔係個個習慣 要適應
電車你一鬆個油門 佢已經會好快幫你減速
唔同油車會一路順住去
好的! 我再好好考慮下先。
法拉雀
唔係成日有乘客可以prius c
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞